İnsan hakları savunucuları ve sosyalist aydınlar tarafından 1995 yılında kurulan ve faaliyetlerine devam eden Bilim Eğitim Estetik Kültür Vakfı’nın (BEKSAV) yeni dönem kayıtları başladı. BEKSAV tiyatro, müzik, felsefe gibi pek çok alanda atölyeler düzenleyerek eğitim veriyor. Eşbaşkanlık sistemiyle yönetilen BEKSAV’da, sanat ve kültür alanındaki üretimler, kolektif bir çalışmayla ortaya çıkıyor. Vakıf bünyesinde Kadın Meclisi, Müzik Meclisi, Sinema Kolektifi ve Tiyatro İmge Kolektifi bulunuyor.
İşçi sınıfı başta olmak üzere tüm ezilen kesimlere sanat sunmayı amaçlayan BEKSAV’ın Eşbaşkanı Ahmet Uçar, yeni dönem kayıtlarına ilişkin bilgi verdi.
Kayıtlara ilişkin sosyal medyadan duyuru yaptıklarını aktaran Uçar, kayıtlara yoğun bir ilginin olduğunu belirtti. Müzik, sinema, tiyatro gibi pek çok alanda faaliyet yürüttüklerini dile getiren Uçar, başvuracak olan kursiyerlerin belirli kriterlere sahip olması gerektiğini söyleyerek, “Örneğin cinsiyetçi ya da homofobik olmamalıdırlar, belli tartışmalar çerçevesinde atölyeye gelenlerle bunları tartışıyoruz. Çünkü biz sadece sanat ve kültür alanında eğitimi vermiyoruz. Ayrıca ideolojik, politik tartışmalarda yürütüyoruz. Mevcut hegemonik kültür sanat bakış açısına karşı bir kültür sanat anlayışı ürettiğimizden kaynaklı belli bir çerçevede tartışmak ve bu minvalde eğitimler vermek istiyoruz” dedi.
NEDEN BEKSAV?
Uçar, ülkedeki ekonomik zorluklara dikkat çekerek, özel kurumlara göre daha cüzi ücretlerle eğitim verdiklerini belirtti. Herkesin sanatla uğraşması için faaliyetlerini yürütmeye devam ettiklerini kaydeden Uçar, “Bizde ki eğitim ücretlerinin daha cüzi olması diğer yerlere göre insanlarda kapitalizmin yarattığı ‘Acaba eğitim orada kalitesiz mi’ duygusu oluşuyor. Hayır! BEKSAV ve BEKSAV gibi devrimci sanat üreten kurumların eğitimlerin, eğitmenlerin hepsi profesyoneldir. Burada gerçekten devrimci sanatçı yetiştirmeye çalışan, toplumsal olaylara duyarlı, kendi coğrafyasına duyarlı insanlar yaratmaya çalışıyoruz. Sadece bir sanatçı ve onun üzerinden bir zanaatkar oluşturmaya çalışmıyoruz. Bu durum biz ve bizim gibi kurumlar açısından ciddi bir önyargıdır. Kursiyer adaylarımızın da bunu böyle bilmesini isteriz. Buraya geldikleri takdirde disiplinli ve iyi bir eğitim alabileceklerini hiçbir zaman akıllarından çıkarmasınlar” ifadelerini kullandı.
“HERKESİ BEKLİYORUZ”
BEKSAV bünyesinde sanat ve kültür alanında meclislerinin olduğunu anımsatan Uçar, bu konuda kendisini gelişmek isteyenlere kayıt yapma çağrısında bulunarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Bize gelen kursiyerlerimizin bu meclislerimizde faaliyet yürütmesi, bunların alt yapılarını oluşturması mümkün. Yani bir oyunculuk eğitimine gelen bir arkadaşımız eğitim sonrasında bizimle çalışmak isterse devam edebilir. Oyunculuk sadece tiyatro üzerinden değil, aynı zamanda sinema üzerinden de çektiğimiz uzun ve kısa metrajlı filmlerimiz var, buralarda da kendilerini gösterebilirler. Burada hem kamera önü hem kamera arkasında çok rahat bir şekilde kendi tercihiyle durabilir ve kendilerini geliştirebilirler. Aynı zamanda Sarya Müzik topluluğu, Vardiya Müzik topluluğu, BEKSAV Müzik topluluğu, Üryan Deyiş grubu gibi 4 tane müzik üreten grubumuz var. Müzik atölyelerimize gelen arkadaşlarımız bu grupların alt yapısında kendilerini rahatça ifade edebilirler. Gelen her kursiyerimizin burada müzik, sinema, tiyatro ya da farklı disiplinlerde kendilerini ifade edebilecekleri alanlarımız mevcut. Herkesi bekliyoruz.”
MA