Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli vekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun, koronavirüsüyle ilgili Amerika ve Hollanda’da çalışmalar yürüten ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı’nın koronavirüs ile mücadelede görev alması talebiyle Sağlık Bakanlığı’na verdiği önergeye 10 ay sonra yanıt geldi. Bakanlık verdiği yanıtta, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edildiğini ancak Anayasa’nın 153’üncü maddesi gereğince “iptal kararları geriye yürümez” ifadesini öne sürerek, Ulaşlı’nın ihracının ve işe iade edilmemesinin AYM’nin iptal kararından önceki mevzuata uygun olduğunu belirtti.
Ulaşlı, ihraç edildikten sonra hakkında açılan soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanması ardından Olağanüstü Hal Komisyonu’na işe iade başvurusu yapmış ancak başvurusu da “aklanmasına” rağmen reddedilmişti.
‘ÖNCEKİ KARARLAR DA İPTAL EDİLMELİ’
Konuyu Meclis’e taşıyan HDP’li Gergerlioğlu, Bakanlığın kararını değerlendirdi. Gergerlioğlu, AYM’nin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması uygulamasını iptal ettiğini bu nedenle önceden alınan kararların da iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Ulaşlı’nın korona tedavisinde yurt dışında çalışmalar yapan nitelikli bir bilim insanı olduğunu belirten Gergerlioğlu, “Salgın ilk çıktığında Mustafa Ulaşlı’nın hizmet vermesi için bir kampanya yapmıştık. Sağlık Bakanı ile de bizzat telefonda görüşmüştüm. İnsanlığa faydası olacak bir kişi, uyduruk gerekçelerle ihraç edilmiş. Sonradan AYM’nin iptal ettiği güvenlik soruşturması nedeniyle ihraç edilmiş durumda. Önceden alınmış kararlar olsa bile bunlar hep Anayasa’ya aykırıdır. AYM de iptal etmiş. O yüzden güvenlik soruşturması ile ilgili verilen kararların iptal edilmesi gerekir” dedi.
‘SİYASİ GEREKÇELER OLDU’
Gergerlioğlu, Ulaşlı’nın koronavirüs konusunda çok önemli katkılarının olabileceğini vurgulayarak, “Başka ülkeler emekli olmuş veya istifa etmiş doktorları geri çağırdığı halde, Türkiye’de elimizde nitelikli bilim insanları dışarıda tutulmaya devam edildi. Bunlar hep siyasi gerekçelerle oldu. Bakanlığın da burada büyük bir vebali vardır. Çünkü bu insanların vereceği fayda, insanlığa verilecek bir faydaydı” ifadesinde bulundu.
NE OLMUŞTU?
Doçent Doktor Mustafa Ulaşlı, ABD Princeton Üniversitesi’nde 3 yıl, Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde 4 yıl korona virüsü üzerine çalıştı. 1 Eylül 2016’da Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Ana ilim Dalı ve Genetik Bölümü’nden KHK ile ihraç edildi. Mustafa Ulaşlı, “Bu virüsün genetiği konusunda belki benim kadar çalışan kimse yoktur. Bu mücadeleye ben de katılmak istiyorum. Bu zor dönemde masumiyeti ispatlanmış tüm sağlık çalışanlarının görevlerine geri dönmesi lazım” diyerek korona ile mücadelede aktif çalışma talebinde bulundu. HDP milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Ulaşlı’nın koronavirüs ile mücadele kapsamında çalışmalara katılması talebinde bulundu. Türkiye’de koronovirüs üzerinde kapsamlı çalışmaları olan ve virüsü “en iyi tanıyan” kişi olarak belirtilen Ulaşlı’nın gündeme gelmesi sonucu Sağlık Bakanlığı, Ulaşlı ile görüşebileceğini söylemiş ancak görüşme gerçekleşmemişti. Ulaşlı, “virüsü en iyi tanıyan” kişilerden biri olması nedeniyle Türkiye’de aşı çalışmalarında “umut” olarak görüldü.
Diren Yurtsever / MA