Armağan Barışgül’ün iki yıldan beri üzerinde çalışmakta olduğu İşçi Sınıfı Destanı adlı kitabı Ağustos 2024 tarihinde çıktı. Liman Yayınevi tarafından yayınlanarak kitap satış noktalarında yerini alan eser 134 sayfadan oluşmaktadır.
Kitabı, “Bu şiiri, Parti’ye ithaf ediyorum!” notuyla paylaşan şair, “Bu eseri hazırlayıp sunmakla saflarında yer almakta olduğum işçi sınıfına karşı sorumluluğumu eğer bir nebze de olsa yerine getirebildiysem ne mutlu bana.” diyerek duygularını belirtti.
İşçi sınıfı edebiyatını ancak ve ancak onun öz evlâtları, işçi sınıfı öğretisini özümsemiş kişiler üretebilir. Bunun en açık örneği Maksim Gorki’dir, Viladimir Mayakoski’dir, Nikolay Ostrovski’dir, Nazım Hikmet’tir, Orhan Kemal’dir. Toplumsal gelişme yasallıklarını inceleyerek kapitalizmin temel çelişkisi olan emek ile sermaye arasındaki uzlaşmaz çelişkinin bilince çıkarılması için işçileri, emekçileri, yoksulları, ezilenleri, kadınları ve gençliği etkileyen ve savaşsız sömürüsüz bir yaşamın kurulmasında rol oynayan yazarlar ve eserlerdir.
“Ilık ve alacakaranlık bir hazan gecesi,
Gökyüzünde milyonlarca yıldız ışımakta…
Birazdan şafak atacak,
Tanyeri ağaracak,
Işıl ışıl yeni bir gün doğacak ve
Aydınlık yeryüzünü saracak…”
Somut ve umut dolu dizelerle başlayan şiir,
Kapitalizmin bağrında işçi sınıfının doğuşu,
emek sömürüsüne karşı işçilerin isyanı, 1 Mayıs ve 8 Mart’ın doguşu, Paris Komünü, Büyük Ekim Devrimi… sade ve lirik bir dil ile anlatılarak kapitalizmin bu gün en bariz biçimde yaşandığı Afrika kıtası örneğinde okura sunulmakta ve kapitalizmin bütün dünyada yerini er geç sosyalizme bırakacağına işaret edilmektedir. Destan, işçi sınıfının, emekçilerin ve ezilenlerin öncü güç-partinin kurmaylığında yürüyüşünü coşkulu bir dil ile aktarmaktadır.
“İşçi Sınıfı, tarihî rolünü oynayarak
Kavgayı devrim ile taçlandırdıracaktır.
Ve bütün şeytanları kazığa bağlayacaktır.”
…
“1 Mayıs görkemli olur.
Alanlar kızıl afişlerle süslenir.
İşçi saflarında muazzam bir hareketlilik olur.
Emekçileri büyük bir coşku sarar.
Marks-Engels-Lenin:
Bu üç büyük insanın adı,
bir bayrak gibi dalgalanır.”
Şiir, “Ve hep beraber
Aynı duygu ve
Aynı inançla
Savaş neferlerinin anısı önünde eğilerek
İşçi sınıfının büyük öğretmeni
Lenin’in sözüyle bitirelim,
İşçi Sınıfı Destanı’nı:
Bütün ülkelerin işçileri, birleşin!” dizeleriyle bitmektedir.”
İşçi Sınıfı Destanı eseri sadece geçmişi irdeleyerek işçi sınıfını anlatan bir dogma değil, dünü bugüne bağlayan ve geleceğe umutla dirençle yürümeyi aşılayan bir niteliğe sahiptir. Kitap aynı zamanda -ülkemizde- kendi alanında yayınlanan bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.
Şiire ve özellikle işçi sınıfı edebiyatına karşı ilginin azaldığı günümüzde İşçi Sınıfı Destanı’nı okumak kılcal damarlarda akmakta olan kanın akışını hızlandırır.
HABER MERKEZİ