Birleşmiş Milletler Bağımsız uzmanları, bu yıl İran’da 15’i kadın olmak üzere 400’den fazla kişinin idam edildiğini açıkladı. İran’da Ağustos ayında en az 81 kişinin idam edildiğini, bu rakamın Temmuz ayında bildirilen 45 idamın neredeyse iki katı olduğunu belirtti. Altı Özel Raportör ve BM Kadın ve Kız Çocuklarına Karşı Ayrımcılık Çalışma Grubu’ndan uzmanların verdiği bilgilere göre, infaz edilenlerin yarıya yakını (41 kişi) uyuşturucuyla ilgili suçlardan dolayı idam edildi.
Uzmanlar, İran’ın taraf olduğu Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin ölüm cezasını yalnızca “en ciddi suçlarla” yani kasten adam öldürmeyle sınırlandırdığını hatırlatarak, uyuşturucu suçları için uygulanan idamların uluslararası standartları ihlal ettiğini vurguladı. BM, İran’a defalarca idamların durdurulması ve ölüm cezasının nihayetinde kaldırılması için moratoryum çağrısında bulunmuştu. Uzmanlar, uyuşturucuyla bağlantılı infazların 2021’den bu yana hızla arttığını ve 2023’te 400’ü aştığını belirterek, yasa değişikliklerine rağmen bu artışın devam ettiğini kaydetti.
İnsan hakları aktivistleri, İran’ın idam cezasını, 22 yaşındaki Kürt genç kadın Jîna Emînî’nin öldürülmesi sonrası başlayan protestolara karşı bir baskı aracı olarak kullandığını aktardı. BM uzmanları ayrıca Kürt protestocu Reza Resayi’nin Dizel Abad Cezaevi’nde 6 Ağustos’ta idam edildiğini belirtti. Resayi’nin işkence altında alınan itiraflara dayanarak idam cezası aldığı, buna karşın Yüksek Mahkeme’nin, sanıkların ifadelerini geri çekmesine ve bir adli tıp doktorunun Resayi’nin cinayete karışmadığı yönündeki beyanlarına rağmen cezasını onadığı bildirildi.
MA