Meclis Genel Kurulu’nda “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanın Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi”nin görüşmeleri devam ediyor. Dün 19 maddenin kabul edilmesinin ardından bugün de 12 madde kabul edildi. Düzenlemede yer alan 20’nci maddede ise değişikliğe gidildi.
‘MUHBİRLİK’ MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK
Düzenlemedeki en tartışmalı maddeler arasında yer alan ve muhalefetin avukatlara “muhbirlik” dayatması olarak nitelendirdiği maddede, “Avukatların savunma hakkına halel getirmeksizin taşınmaz alım satımı, şirket, vakıf ve dernek kurulması, idaresi ve devredilmesi gibi işlerle sınırlı olmak üzere noterler dahil diğer yükümlülerin de tabi olduğu ve 5549 sayılı kanun ile bu kanuna dayanılarak çıkartılan ikincil düzenlemelerde belirtilen kimlik tespiti gerçek faydalanıcının tanınması, müşterinin durumunun ve işlemlerinin izlenmesi gibi müşterinin tanınmasına ilişkin yükümlülükleri şüpheli işlem bildirimi, bilgi, belge verme, muhafaza ve ibraz yükümlülüklerini yerine getirmeleri öngörülmektedir” deniliyordu.
Söz konusu maddeyle suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkındaki kanunun “yükümlüler” kapsamı genişletilerek, “serbest avukatları” da kapsam içine alıyordu. Bu nedenle avukatlara müvekkillerine dair sırları söylemeleri zorunluluğu getiriliyordu. Bu durum muhalefet tarafından avukatlara “muhbirlik” dayattığı yönüyle eleştiriliyordu.
Verilen önergeyle yapılan değişikliğe göre, avukatların hangi konuda bilgi vereceklerinin çerçevesi belirlendi.
AKP’nin verdiği önergeye göre, teklife “savunma hakkı bakımından diğer kanun hükümlerine aykırı olmamak ve alternatif uyuşmazlık çözüm yolları kapsamında ifa edilen mesleki çalışmalar nedeniyle edinilen bilgiler hariç olmak üzere, taşınmaz alım satımı, sınırlı aynı hak kurulması ve kaldırılması, şirket vakıf ve dernek kurulması, birleştirilmesi ile bunların idaresi, devredilmesi ve tasfiyesi işlerine ilişkin finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi, banka, menkul kıymet ve her türlü hesaplarıyla bu hesaplarda ye alan varlıkların idaresi işleriyle sınırlı olmak üzere serbest avukatlar” hükmü eklendi.
MA