İzmir’de yaşayan 43 yaşındaki Sevinç Tuncelli, 12 yıldır ahşap oymacılığıyla uğraşıyor.Tuncelli, hobi olarak başladığı ahşap oymacılığında zamanla atölye açtı. Tuncelli, açtığı atölyede, 14’ü kadın 6’sı çocuk ve 4’ü erkek olmak üzere toplam 24 kişiye ahşap oymacılığı eğitimi veriyor. Tuncelli Bornova ilçesinde bulunan atölyesinde en çok hayvan, doğa ve kadın figürleri yapıyor.
Tuncelli, 2021’de beyninde çıkan bir kitlenin tespit edilmesiyle bir süre sağlık sorunlarıyla boğuştu. Yapılan ameliyatlar sonrası iyileşen Tuncelli, işine dönerek ahşap oymacılığının tedavisinde de etkili olduğunu söyledi.
AHŞAP YOLCULUĞU NASIL BAŞLADI?
12 yıl önce bir ahşap atölyesinin önünden geçerken kafasında bir atölye açmayı kurguladığını ifade eden Tuncelli, bir süre sonra “ahşap oyma işi nasıl yapılır” sorusuyla kendi işin içinde bulduğunu söyledi. Tuncelli, “Bu konuda verilen kursların olmadığını öğrenince Karabağlar’da ahşap ustasına ulaştım. Usta bana ‘ders veremeyeceğini’ söyledi. Ancak atölyesine gitmeme izin verdi. Yaklaşık bir yıl burada ustanın ne yaptığını öğrenmek için atölyeye gittim. Onlar mobilya malzemeleri veya farklı figürler ve tablolar yapıyorlardı. Ben sadece izleyici olarak ne yaptıkların bakıyordum. Daha sonra iş yavaş yavaş kafamda oluşmaya başladı. Malzemelerin ne işe yaradığını öğrendim. Kulak ve göz aşinalığı oluştuktan kendime güvenim artmaya başladı” dedi.
AHŞAP OYMACILIK TEDAVİ GİBİ GELDİ
İşi öğrenmeye ve ustalık yolunda ilerlerken 2021 yılında geçirdiği baygınlık sonrası kaldırıldığı hastanede kafasında kitle olduğunu öğrendiğini belirten Tuncelli, geçirdiği ameliyat sonrası kafasındaki kitleden kurtulduğunu söyledi. Bir süre sonra da beyin kanaması geçirdiğini dile getiren Tuncelli, “Deyim yerindeyse ölümden döndüm. Defalarca kafamdaki dikişler söküldü. Yani çok zorlu bir süreç geçirdim. Tedavi sürecimde bana en iyi gelen şeyin ahşap oymacılığı olduğunu fark ettim. Bunun üzerine küçük bir atölye bulup çalışmaya başladım” diye belirtti.
‘KURSİYERLERİN İLGİSİ ARTTI’
Sanal medyada yaptığı paylaşımlarla birlikte insanların ilgisinin artmaya başladığını aktaran Tuncelli, “İnsanlar paylaşımlarımı görünce ‘Biz de öğrenelim, yapalım’ dediler. Ahşap oymacılığı insanların psikolojik olarak kendilerini onarabilecekleri bir iştir. O zorlu süreçten sonra ahşap oymacılığının beni iyileştirebileceğini düşündüm. Uzunca bir süre tek başıma çalıştım. Bir süre sonra eğitim görmek için gelenler oldu. Kursiyer sayısı artınca yerim daraldı ve yeni bir atölyeye taşındım” diye konuştu.
‘KADINLAR İŞİN ESTETİĞİNİ SEVİYOR’
Kadınların ahşap oymacılığına olan ilgisine dikkat çeken Tuncelli, ahşap oymacılığının ‘erkek işi’ olarak toplumda yaygınlaştığını anımsatarak, bu işin kadınların elinden daha güzel eserlere dönüştüğünü söyledi. Kadınların bu konuda daha yetenekli olduğunu kaydeden Tuncelli, “Kadınlar sabırlıdır, erkekler ise sonuç odaklı. Önemli olan sabırlı bir şeklide objeyi estetik bir ürüne çevirmektir. Oradaki işleri kademe kademe yapmak kadına has bir şeydir. Çünkü kadınlar daha estetik ürünler çıkarıyor. Geçmişten beri birçok işi kadınların elinden aldılar. Elimizden aldıkları işlerden biri de ahşaptır. Kadınlar yavaş yavaş bu işleri geri alıyor” dedi.
MA