Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), geçtiğimiz yılın Mayıs ayında gerçekleşen seçimler sonrası başlattığı halk toplantılarından çıkan değerlendirme ve önerileri esas alarak yeni dönemin politik hattını belirliyor. Bu kapsamda birçok çalışma yapan DEM Parti, son olarak 12-15 Eylül tarihleri arasında hem kadın hem de karma örgütlenme konferansları gerçekleştirdi. Konferanslara dair yapılan açıklamada, “yeni bir örgütlenme modeli” vurgusu öne çıktı.
DEM Parti Merkezi Örgütleme Komisyonu Eş Sözcüsü Elif Bulut, konferanslarda çıkan başlıklar ile partinin önümüzdeki dönem yol haritasına dair konuştu.
ÇATIŞTAY VE KONFERANS SÜREÇLERİ
Seçimler sonrası düzenledikleri halk toplantılarında birçok konuyu tartıştıklarını aktaran Bulut, hem süreç hem de örgütsel ihtiyaçlar konusunda yaşanan eksiklikleri masaya yatırdıklarını kaydetti. Partinin örgütlü yapısını büyütmek için yeni bir yöntem arayışına girdiklerini söyleyen Bulut, “Zaten bir takım değişiklikler yapılmıştı. Parti Meclisi sayısı değişti. Bölgede eş sözcülük kavramı değişti ve koordinasyon kararı aldık. Ön seçim kararı alındı. Bazı yapısal değişikler yapıldı. Ancak bunlar tek başına yeterli olmadı. Önümüzde bir seçim vardı ve seçimden sonra örgütlenme modelimizi, işleyişimizi ve ihtiyaçlarımızı tartışacağımız bir konferans yapma kararı aldık” dedi.
Konferans öncesi il ve ilçelerde birçok toplantı aldıklarını paylaşan Bulut, kadınlarla da özgün toplantılar aldıklarını kaydetti. Bulut, “Yerelde nasıl verimli bir tartışma yürür? Nasıl iyi bir sonuç alırız ve bölgenin ihtiyacı nedir’ gibi sorular ile tartışmalarımızı yürüttük. Onları gözeterek bir sonuca varıldı. Bölge düzeyinde çalışmalar başladı. Her ilçede bir ön toplantı alındı. Orada delegeler seçildi. İlde toplantılar yapıldı. Orada yerelin tüm dinamikleri de katıldı. Hepsinin katılımı ile ilin ihtiyaçları üzerinde duruldu ve raporlaştırıldı. Bu sonuçlara göre bir çalıştay yapma kararı aldık” diye kaydetti.
Ortaya çıkan sonuçların çalıştayda da tartışıldığına dikkati çeken Bulut, yeni bir örgütlenme modelinin şekillenmeye başladığını ifade etti. Bulut, “Yerelin ihtiyacı, önerisi veya eleştirisi ile bir model tasarlandı” dedi. Bulut, ortaya çıkan modelin ise son olarak konferanslarda ele alındığını dile getirdi.
‘KATILIMI ARTIRMAK İÇİN TARTIŞTIK’
Bulut, kadın konferansındaki tartışmalara işaret ederek, “Kadın çalışmaları karma çalışmalara göre daha zorlu bir çalışma. Kadınların yaşam içerisindeki mücadelesi, toplumsal zorluklar, aile ilişkileri ve ekonomik koşullar… Dolayısıyla kadınlar daha rahat siyasete dahil olamıyorlar. Bunun yol ve yöntemlerini yıllardır arıyoruz. Çeşitli modeller geliştirilmişti. Örneğin eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık bunlardan ikisi. Bu çalışmaları da Kadın Meclisi üzerinden yürütme hedefi ile hareket ettik. Şimdi bu işi nasıl kolaylaştırırız? Kadınların siyasete katılımının yolu, Kadın Meclislerinden geçer. Daha güçlü kadın katılımını nasıl sağlarız, bunlara dair tartışma yürüttük” dedi.
Erkek egemen zihniyetin kadınlara dönük engellemelerinin de tartışıldığını dile getiren Bulut, “Bu tartışmaları tek başımıza yürütmedik. Kadın mücadelesi veren diğer yapı ve örgütler ile, bağımsız mücadele yürüten feminist kadınlarla ortaklaştığımız bir çalışmayı hedefliyoruz. Yine bunu daha da büyütmeyi hedefliyoruz” diye kaydetti.
‘ÖZGÜN KADIN KONGRESİ’ TARTIŞMASI
Kadın Meclislerinin işleyişlerini de ele aldıklarını belirten Bulut, “Çok merkezleştiğine (Kadın Meclisi) dair tartışmalar da var. Merkezileşme sorununu çözmenin yolunu, nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinden durduk. Tüm bunları bir konferansta tüketemezsiniz. Bizim meclise dair bir yönetmeliğimiz vardı. Bunu yeniden düzenlenmeyi, yenilemeyi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Bölge esaslı bir çalışma kararı aldıklarını aktaran Bulut, şunları söyledi: “Böyle bir sistemimiz vardı. Ancak biraz daha genişlettik. Kadın koordinasyonundan ya da Kadın Meclisinden bir kadın arkadaş sekreteryaya dahil olacak. Komisyonlarımızı nasıl güçlendireceğimizi de tartıştık. Özgün kadın kongre yapma yöntemlerini tartıştık. Böyle bir kararımız da geçti. Parti içinde kadın özgürlükçü paradigmamız ne kadar hakim olursa eril zihniyetten kurtulmak da daha kolay olur. Parti içindeki eril egemen zihniyete karşı ‘Nasıl bir mücadele veririz ve bunu değiştiririz?’ böyle bir karar da aldık.”
BÖLGESEL ÇALIŞMA HEDEFİ
Bulut, yeni örgütlenme modeline dair ise şunları söyledi: “Eğer her şey merkezden yürürse yerel ayağınız zarar görür. Bunu nasıl kırarız? Çeşitli yöntemler denedik. Ancak bu yeterli olmadı. Sonra bölge koordinasyonunu kurduk. Bu da yeterli olmadı. Bu sefer biraz da coğrafik olarak bölgelerin büyüklüğünden kaynaklı sorunlar yaşanmaya başlandı. Marmara Bölgesi çok büyük bir bölge. İstanbul var orada. Hem Kurdistan hem batı hepsi orada. Doğal olarak bir bölme ihtiyacı doğdu. Eskiden 7 bölge üzerinden çalışıyorduk. Örneğin Amed bölgemiz var. Çok büyük bir bölge. Tek bir koordinasyon ile yönetmek zor. Yerel ile bağ kurmak da zor olur. Bu nedenle coğrafik olarak üçe bölünmesi ve bu şekilde çalışılmasını karar altına aldık.”
Serhat ve Ege bölgelerinde de aynı modeli devreye koyacaklarını aktaran Bulut, “Türkiye geneli 12 bölgede çalışma yürüttük. İhtiyaç ve örgütlenme ile birlikte bu bölgelerin sayısı artabilir. Yaptığımız en önemli değişikliklerden biri bu. Tabii PM’ler üzerinden çalışmalar yürütülecek. 4 kişinin koordine edeceği bir çalışma olacak. Bir kadın bir genç iki de PM olacak. Bu işi daha da kolaylaştıracak” dedi.
BİLEŞEN SAYISINI ARTTIRMA KARARI
Partiyi büyütme kararının önemli kararlardan biri olduğunu dile getiren Bulut, “6 bileşen ile kalacağız diye bir şey yok. Böyle bir kararımız yok. Dönemsel ihtiyaçlara göre tartışılabilir. Bileşen sayısı artırılabilir. Birleşenler ile böyle bir karar alabiliriz. Şimdi biz ittifak siyaseti de yürütüyoruz. Bir mücadele ortaklığını yürütüyoruz. Buna ihtiyaç da var. Birlikte yapma iddiamız var. Kuruluş felsefemiz de öyle. Bunu tartışırken bileşen sayısını artırma da gündeme geldi. Dolayısıyla parti buna kapalı değil. İhtiyaca göre artırılabilir” diye kaydetti.
‘ÜÇÜNCÜ YOL GENİŞLETİLECEK’
Üçüncü Yol siyasetini büyüteceklerini vurgulayan Bulut, “Biz bir kongre partisiyiz ve HDK ile daha önce kararlar aldık. Bunu güçlendirmek temelinde bir karar da alındı. Aynı şekilde Üçüncü Yol siyasetimizi konuşurken; birey, bileşen hukukuna dikkat ederek ve bunu esas alarak mekanizmalarımızı oluşturma kararı alındı” dedi. Bulut, alınan kararların PM’ye sunulacağını ve kabul edilmesi halinde hayata geçirileceğini aktardı.
Mehmet Aslan / MA