İzmir Menemen ilçesi İğnedere köyünde, Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü tarafından açılmak istenen 6 kil, 1 kum-çakıl, 2 kaya ocağı ile kırma-eleme, yıkama tesisi ve hazır beton santrali için 30 Mayıs’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında İnceleme Denetleme Komisyonu toplantısı yapılmasına karar verildi.
DSİ’nin “İğnedere Göleti” inşaası için gerekli malzemelerin sağlanacağı ocak ve tesisler için Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden maden işletme ruhsatı da alındı. Buna göre kil ocakları 40,90 hektar, kum-çakıl ocağı 19,30 hektar, kaya ocakları ise 24,85 hektarlık bir alanı kapsayacak. Ocak sahasından malzemenin çıkarılabilmesi için ise delme ve patlatma yapılacak.
Projenin ana su kaynağı Hasanlar Deresi olurken, gölet ve sulama projesi kapsamında, Menemen ilçesine bağlı köylerin brüt 143 hektarlık tarım arazilerinin sulanması amaçlanıyor. Fakat sulama projesi için açılacak ocaklarda yine tarım arazilerinde bulunuyor. Ocaklara yakın köylerde zeytincilik ve sebzecilik yapılırken, bölgede üretilen patlıcan, sakız kabağı, salatalık gibi sebzeler ile ıspanak, marul, roka, semizotu, sarımsak gibi ürünler, aynı zamanda bölge halkının geçim kaynağı durumunda. Ocak sahalarının yüzde 10’unda bamya, yüzde 5’inde yeşillik, yüzde 50’sinde zeytin, yüzde 20’sinde buğday yetiştiriliyor.
ORMANLIK ALANLAR DA BULUNUYOR
Öte yandan ocak sahaları göller, akarsular, yeraltı suyu işletme sahaları içinde yer alırken, bir kısmı ise ormanlık alanlarda bulunuyor. Ocaklar ve kırma eleme tesisinin bulunacağı alan kızılçam ormanı ve orman açıklıkları ile yer yer Kermes meşesi ağaçları ile kaplı.
MA