Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 28 Aralık’ta yaptığı toplantı sonrası yeni yılın asgari ücretini 2 bin 825 lira olarak belirledi. Komisyonun açıkladığı yeni ücret milyonlarca işçinin beklentilerinin çok altında kaldı. Hükümete yakın sendikaların da aralarında bulunduğu işçi sendikaları, yapılan 500 TL’lik zamda enflasyon rakamlarının hesaba katılmadığını kaydederek, yeni ücrete tepki gösterdi. Yeni asgari ücrete benzer bir tepki de sokaktan geldi. Van’da asgari ücretle geçimlerini sağlamaya çalışan yurttaşlar, 500 TL’lik zamla geçim sıkıntılarının ortadan kalkmayacağına dikkati çekti.
3 KALEMİ KARŞILIYOR
10 nüfuslu bir ailede yaşayan Mahmut Aslan, yeni asgari ücretin kendisine dahi yetemeyeceğini söyledi. Sadece 600 TL kira ödediğini belirten Aslan, kimi zaman çocuklarına ayakkabı alamadığını kaydetti. Aile fertlerinden 3’ünün hasta olduğunu ifade eden Aslan, işsizliğin her geçen gün arttığına işaret etti. Aylık en az bin TL mutfak masraflarının olduğuna dikkati çeken Aslan, “600 kira, bin lira çocukların masrafına, bin lira da mutfağa ayırsak, geriye hiçbir şey kalmıyor. Bakkal, ‘benim yanıma bir daha gelme. Artık borç vermem’ diyor” dedi. Asgari ücretin 5 bin TL’nin altında olmaması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Eskiden 10 liraya aldığımız makarna şimdi 35 liraya çıktı. Bu yüzden asgari ücrete bir düzenleme yapılması gerekiyor” diye seslendi.
AY SONUNU GETİREMİYOR
Kirada yaşadığını ve 3 çocuğu olduğunu söyleyen Fahrettin Keskin, “Asgari ücrette 500 lira artış olmuş da ne olmuş” diyerek tepki gösterdi. Keskin, gıda fiyatları ve enflasyonda yaşanan artışın dikkate alınmadığını belirterek, “700 lira kira veriyorum. Elektrik, su, vergi… Nereye kadar? 3 bin lira bile yetmez. Bunun en az 5 bin lira olması lazım. 5 kişilik bir ailenin geçimi için ücretin 5 bin liranın altında olmaması lazım” diye konuştu. “Dertlerimi dinleyen de yok” diyen Keskin, şöyle devam etti: “Nereye gitsem kapılar yüzüme kapanıyor. Çocuklarımın okul masraflarını dahi karşılayamıyorum. Çok mağduruz. Ay sonunu eş dosttan aldığımız para ile getirebiliyoruz.”
ZAM, ZAM, ZAM…
Kirada olmamasına rağmen asgari ücretin kendisine yetmediğini dile getiren Cemal Batan, geçen yıl 100 TL olan elektrik faturasının bu yıl 300 TL’ye çıktığını belirtti. Yeni asgari ücretin hangi kriterlere göre belirlendiğini soran Batan, “Asgari ücret şuan 4 bin lira da olsa alım gücü düşük olduğu sürece yetmeyecek. Önemli olan halkın alım gücünü yükseltebilmek. Buna yönelik bir çalışma yok. Asgari ücrete yapılan zammın ardından her şeye zam geliyor. Değişen hiçbir şey olmuyor” ifadelerini kullandı.
‘HALKIN PARASI ASKERİYEYE VERİLİYOR’
Yeni asgari ücretin büyük bir kısmının faturalara harcanacağını dile getiren Hüseyin Çınar da, “Bu ücretle nasıl geçinebilirim?” diye sordu. 17 nüfusluk ailesi olduğunu aktaran Çınar, asgari ücretin en az 4 bin TL olması gerektiğini vurguladı. Çınar, “Halk ekonomik krizde. Halka verilmesi gereken paraları askeriyeye veya başka yerlere verdiler. İnsanları zor duruma soktular. Ben bile yaşamaktan nefret ediyorum. Keşke bu hayatla tanışmamış olsaydık” dedi.
‘KONUŞANLAR GÖZALTINA ALINIYOR’
İşsiz olan Bedir Gümüş ise ülke ekonomisine ilişkin yorum yapmanın bile suç olduğu bir durum olduğunu söyledi. Ekonomiyi eleştirenlerin gözaltına alındığını ifade eden Gümüş, “İnsanların yiyecek ekmeği yokken, Saray’da her şey var. Vatandaşa gelince ‘yok’ diyorlar. Asgari ücret alan biri ailesini nasıl geçindirsin? Her şeye zam geldi. Evime 3 kilo et alsam 300 lira eder. Sadece bu değil mutfağa girecek her şeye zam geldi. Vatandaş asgari ücreti geçti artık evine ekmek götürme derdinde” şeklinde konuştu.
Tolga Güney – Melek Şahin / MA