Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) İzmir Halk Sağlığı Meclisi, “Sağlık Haktır Herkese Güvenceli Yaşam” kampanyası kapsamında basın toplantısı düzenledi. İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan il binasında yapılan açıklamayı meclis üyesi Arzu Sert okudu.
Sert, salgın sürecinde ağır bedeller ödeyen sağlık çalışanların tüm taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti. “Aşılama konusunda öncelik sağlık çalışanlarına tanınmalıdır” diyen Sert, sağlık emekçilerinin salgınla mücadele edebilmelerinin en temel koşulunun ise tam kapanma olduğunu söyledi.
İktidarın sağlık politikalarının iflas ettiğini kaydeden Sert, “Halk ve sağlık emekçileri kendi kaderine terk edildi. Bir yandan halk salgının yarattığı yıkım koşullarında ölüm, açlık ve hastalıkla baş başa bırakılırken, diğer yandan sağlık çalışanları çok büyük bir hızla yayılan hastalıkla mücadelede kurban olarak kullanıldı. Salgının başladığı süreçten bugüne kadar 300’den fazla sağlık emekçisi yaşamını yitirdi. Sağlık emekçileri insani olmayan çalışma koşullarına maruz bırakıldı” diye belirtti.
“Sağlık Haktır Herkese Güvenceli Yaşam” kampanyasına herkesi destek vermeye çağıran Sert, taleplerini şu şekilde sıraladı:
“* Salgınla etkili bir mücadele için Türk Tabipler Birliği’nin 28 günlük tam kapanma çağrısı derhal uygulanmalıdır.
* Herkese gelir güvencesini içine alacak bir dizi ekonomik önlem paketi hazırlanmalıdır. Ücretsiz izin uygulamasının yasaklandığı, ücretli izne herkesin erişebileceği düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Doğalgaz, elektrik, su, telefon, internet gibi hizmetlerin giderleri ücretsiz olmalıdır. Aşıya erişim konusundaki tüm şüpheler giderilmelidir.
* 24 saat nöbet uygulaması yasaklanmalı, sağlık kurumlarında dönüşümlü uygulaması planlanmalıdır. Acilen ihtiyacı karşılayacak kadrolu sağlık emekçileri istihdamı yapılmalıdır.
* Covid-19 meslek hastalığı sayılmalı, aşılama konusunda öncelik sağlık çalışanlarına tanınmalıdır.
* Sağlık emekçilerinin salgınla mücadele edebilmelerinin en temel koşulu tam kapanmadır. Tam kapanma sağlanmadan, sağlık emekçilerinin sırtlarına yüklenen salgın yönetimi terk edilmelidir.
* Sağlık emekçilerine dinlenebilecekleri alanlar sağlamayan, sağlık hizmeti verme konusunda birer ucubeye dönüşen özel hastaneler ve şehir hastaneleri kamulaştırılmalı, sağlık paralı bir hizmet olmaktan çıkarılmalıdır.”
MA