Mersin’in Yenişehir ilçesi sınırları içinde bulunan Turunçlu, Değirmençay ve Hamzabeyli, Çukurkeşlik ve Hacgediği mahallelerinde 6 ayrı taşocağının yapımı için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarının onay hazırlıkları sürerken, Mersin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, kente 15-20 kilometre mesafede olan Turunçlu ile Değirmençay taş ocakları sahalarındaki ÇED raporlarını askıya aldı. Mersin Çevre Platformu üyeleri ve mahalle halkı, Tüsan Yapı Sanayi Anonim Şirketi tarafından yapımına izin verilen taşocaklarına karşı eyleme geçti. Limanda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binası önünde toplanan protestocular, “Köylerimizde taşocakları istemiyoruz” pankartı ile “Doğayı katletme, tarımı yok etme” ve “Çevreyi hor gören geleceği zor görür” dövizleri açtı. Protestocular, bina önünde sık sık, “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” ve “Köyümüze taş ocağı istemiyoruz” sloganları attı. Topraklarına ve tarımsal alanlara dokunulmamasını isteyen Turunçlu Mahalle Muhtarı Durmuş Patacı, yetkililere seslerini duyurmaya çalıştı.
“PROJE BÖLGEYİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
Patacı, taşocaklarının yapılacağı bölgenin il çevre düzeni planında kısmen “Orman Alanı, Tarım Alanı ve Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak işaretli bölge içinde kaldığını belirterek, “Doğal Ve Ekolojik Niteliği Korunacak Alanlar, Doğal Karakteri Korunacak Alanlar, Kayalık Taşlık Alanlar, Sazlık Bataklık Alanlar, Makilik Fundalık Çalılık Alanlar başlıklı 8.23.4 maddesinde Bugünkü Arazi Kullanımı Devam Ettirilecek Bu Alanlarda, Zorunlu Olan Teknik Altyapı Hizmeti Uygulamaları Dışında, Doğal Bitki Örtüsü, Topografya Ve Silüet Etkisini Bozacak Ya Da Çevre Tahribatına Sebep Olacak Hiçbir Uygulama Yapılamaz ve Bu Alanlar Yapılaşmaya Açılamaz” yasal düzenlemeyi hatırlattı.
GÖÇE NEDEN OLACAK
Turunçlu, Karahacılı, Kuzucubelen, Emirler, Uzunkaş, Değirmençay, İnsu ve Bozon mahallelerinin birbirine yakın olmasından kaynaklı projenin uygulanması halinde bölgede tarım ve su kaynaklarının çok olumsuz etkileneceğini de sözlerine ekleyen Patacı, “Bölgede ormanlık ve tarım arazileri yoğunluklu olup yayla turizmi yapılmaktadır. Halkın geçim kaynağı tarımdır. Bölgesel olarak değerlendirildiğinde bölgenin ormanlık ve tarım alanlarına, içme suyu kaynaklarına, derelerine ve yayla turizmine çok zarar verecektir. Üretilecek malzemenin kamyonlarla taşınması ayrıca çok ciddi bir kirlilik yaratacaktır. Mahallelerin geçim kaynağı olan tarımın olumsuz etkilenmesi bölge insanlarının yoksullaşmasına ve göç etmesine neden olacaktır” dedi.
PROJE İPTAL EDİLESİN
Köylüler olarak topladıkları imzalarla projeye itiraz edeceklerini ve yetkilileri duyarlı olmaya çağıran Patacı, “Havamızın, suyumuzun, toprağımızın taşocaklarıyla kirlenmesini ve sağlığımızın bozulmasını istemiyoruz. Mahallelerimizde planlanan taşocaklarının derhal iptal edilmesini istiyoruz. Mahallelerimizde Taşocakları projeleri iptal edilene kadar mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.
Yapılan açıklamanın ardandan toplanan imzalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne sunuldu.
MA