Şirnex’te 1990’lı yıllarda boşaltılan yerleşim yerlerinin bulunduğu bölgeler çoraklaştırılıyor. Korucular, yıllardır “güvenlik” adı altında geniş bir bölgede ormanlık alanı yok ediyor. Gabar, Cûdî, Besta, Çilenimêja ve Komatê bölgeleri, ağaç kesiminin yapıldığı bölgelerin başında geliyor. Asker gözetimindeki kesimlerden elde edilen odunlar ise farklı kentlerde satılıyor. Mezopotamya Ekoloji Derneği Şirnex Şubesi Eşsözcüsü Adnan Şenbayram, kentteki ekolojik tahribatı değerlendirdi.
‘ŞIRNEX EKOLOJİK TAHRİBATIN MERKEZİ’
Şirnex’in “ekolojik tahribatın merkezi” olarak belirlendiğini söyleyen Şenbayram, söz konusu politikayla bölgenin insansızlaştırılmak istendiğini ifade etti. Şenbayram, kentteki tahribatın 1990’lı yıllara dayandığına işaret ederek, o dönem yakılan ağaçların 2000’li yıllar sonrası yeniden yeşerdiğini söyledi. Şenbayram, “Bu nedenle yok etme politikaları boşa düşmüş oldu. 2018 yılından itibaren de özelikle Şirnex’in Cûdî, Gabar ve Besta bölgelerinde ağaç kesimi hat safhaya çıktı. Bu kez ağaçları kökten yok etmeye başladılar. Ağacı kökünden sökerek tekrardan yeşermemesini amaçladılar” dedi.
Gabar’da petrol faaliyetleri ve maden ocaklarıyla da ormanlık alanların hedef alındığına dikkati çeken Şenbayram, “Ekolojik tahribat sadece ağaç kesimiyle sınırlı değil. Qileban (Uludere) ilçesinde bir çinko madeninin çıkarılması söz konusu. Gabar’da petrol arama faaliyetleri devam ediyor. Ormanlık alanların yok edilmesini sadece ekolojik tahribat olarak da değerlendirmemek lazım. Aynı zamanda sermayedarlara kar ve rant alanı açıyor. Şirnex sermayedarlara peşkeş çekilerek, talan ve rant merkezi olarak seçilmiş durumda. Bunun birçok nedeni var; iktidarların siyaseten kazanamaması, Kürt halkını kendisine bağlama politikası gibi nedenler” şeklinde konuştu.
‘YAŞAM TEHLİKE ALTINDA’
Şenbayram, Şirnex’de orman varlığının yüzde 8’nin yok edildiğini ve bu durumun canlı türlerinin azalmasına neden olduğunu söyledi. Şenbayram, tarım ve hayvancılığın da azaldığına işaret ederek, “Şirnex, yakın bir zamanda çorak bir arazi, ağaçsız ve ormansız bir arazi haline gelebilir. Ormanların yok olmasıyla birlikte su varlıkları da tehlike altında. Ağacın kesilmesi birilerine rant alanı açarken, burada yaşayan insanları ise ciddi anlamda tehdit etmekte. Artık mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklar yaşanmakta. Şirnex’de yayla olarak tarif edilen alanlarda yazın sıcaktan dolayı durulmuyor. Güvenlik gerekçesiyle yapılan barajlar ile birlikte su varlığı azalmış durumda. Yaşam tehlike altına altında, bu tahribatı görmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
‘BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM’
Doğa talanına karşı gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerin etkili olduğunu söyleyen Şenbayram, ekolojik talanının önüne geçilmesi için uzun soluklu planlamalar yaptıklarını aktardı. Şenbayram, “2021’de Cûdî yürüyüşü düzenledik. Yürüyüşle birlikte bir aya yakın Şirnex’de ağaç kesimleri durdu. O yürüyüş bu talanın durdurulabileceğinin göstergesiydi. Ancak o günden bugüne talan kendisini tekrardan göstermeye başladı. Bundan sonra da ekolojik tahribat durana kadar her hafta açıklama yapacağız. Şirnex, Cizîr, Silopiya ve Hezex’deki tahribatı teşhir etmek için çalışmalar yapacağız. Sonraki aylarda Şirnex’de ağaç ekme kampanyası başlatacağız. Uzun soluklu birçok proje ve çalışmamız olacak. Ancak hep birlikte mücadele edersek bir yerlere varabiliriz. Bu şehirde nefes alan herkese çağrımız; bir ağacın gölgesinde hep birlikte yaşamak istiyorsak o ağacın kesilmesinin önüne geçmemiz gerekiyor. Birlikte omuz omuza mücadele etmek zorundayız” çağrısı yaptı.
Mahmut Altıntaş / MA