Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), pandemi sürecinde okulların fiziki koşulları ve buna karşı alınması gereken önlemlere dair birçok kentte açıklama yaptı.
Eğitim Sen Van Şubesi Başkanı Murat Atabay, sendika binasında yaptığı açıklamada, salgın kapsamında getirilen kısıtlamaların kontrolsüz bir şekilde gevşetildiğine dikkat çekti. Özellikle ortaokul ve liselerde yeterli tedbirlerin alınmadığını belirten Atabay, sürekli eğitimin yüz yüze olması, bunun da tüm önlemlerin alınarak yapılması gerektiğini kaydetti. Atabay, “Siyasal iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) demokratik zihniyetten uzak bir anlayışla, başta eğitim sendikaları olmak üzere demokratik kitle örgütlerinin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerini dikkate alacak katılımcı bir süreç oluşturmamıştır. Bunun sonucunda mevcut vahim tablo ortaya çıkmıştır” dedi.
SORUNLARI SIRALADI
Atabay, yaptıkları değerlendirme sonucunda yaşanan sorunları şöyle sıraladı: “Eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlansa bile aşılama sürecinde henüz somut bir ilerleme ortaya çıkmamıştır. Son düzenlemelerle birlikte seyreltilmiş sınıf planlaması sekteye uğratılmıştır. Maske ve hijyen malzemeleri hazırlığının mevcut düzenlemenin ihtiyaçlarını ne denli ve hangi süre ile karşılayacağı bilinmemektedir. Derslik başına düşen öğrenci sayısının MEB’in açıkladığı gibi 15’in altına düşürülüp düşürülmediği konusunda kamuoyu bilgilendirilmemiştir. Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda bir çalışma yürütülmemiştir. Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için bir çalışma yapılmamıştır. Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinim bulunmaktadır, ancak bu ihtiyaca dönük bir çalışma yürütülmemiştir. Salgınla mücadeleye uygun, sağlıklı ulaşım konusunda bir düzenleme yapılmamıştır. Eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin şehir içindeki hareketliliği öngörülerek genel toplum sağlığı açısından oluşabilecek riskler göz ardı edilmiş ve bir anda birçok sektör normalleşme kapsamına alınmıştır.”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Atabay, söz konusu sorunlara karşı çözüm önerilerini ise “Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır. Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır. Solunum hijyeni için 20 dakikada bir havalandırılması gereken sınıflarda pencerelerin açılır kapanır olması ve öğretmen ve öğrencilerin solunum hijyenine ilişkin bilgilendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır. Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir. Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanlarındaki sektörler kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır. Kamuoyu, okullara dair gelişmelere ilişkin olarak il ve ilçe düzeyinde aşılanan öğretmen sayısı, vaka sayıları, karantinaya alınan sınıflar, karantinaya alınan okullar konusunda haftalık tablolarla bilgilendirilmelidir” şeklinde sıraladı.
ADANA
Eğitim Sen Adana Şubesi de Heykelli Park’ta açıklama yaptı. Eğitim Sen Adana Şubesi Başkanı Hüseyin Kaya, Adana’da ve birçok kentte eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve velilerin şehir içindeki hareketliliği gözardı edilerek normalleşmeye gidilmesinin toplum sağlığı açısından riskler oluşturacağını söyledi. 18 milyon öğrencinin velileri ile milyonlarca kişinin eğitimdeki sorunlardan etkilendiğini belirten Kaya, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu ve MEB’in aşılama dahil etkin önlemler alarak okulların açılması amacını önceleyen bir eğitim politikası ile eğitim planlaması sürecini işletmediğini belirtti.
İktidarın ve MEB’in demokratik kitle örgütlerinin, öğrencilerin ve velilerin görüşlerini dikkate alacak katılımcı bir süreç oluşturmadığını söyleyen Kaya, “Bunun sonucunda mevcut vahim tablo ortaya çıkmıştır. Eğitime ilişkin bu tablo toplum sağlığı, eğitim hakkı ve sağlıklı ve güvenceli koşullarda çalışma hakkı ilkelerinden, stratejisinden ve planlamasından yoksun bir tablodur” şeklinde konuştu.
DİYARBAKIR
Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri, okulların açılmamasına ilişkin sendikanın 2 nolu şubesinde basın açıklaması yaptı. Açıklama yapan Eğitim Sen 1 Nolu Şube yöneticisi Şehmus Tekin, alınan kararların vaka artışına yol açabilecek yeni bir sürecin önünü açtığını söyledi.
2020 yılının Haziran ayındaki normalleşme sürecini hatırlatan Tekin, eğitimde kararları MEB’in değil AKP Genel Başkanı tarafından alındığını kaydetti. Tekin, “Yerinde Karar Sürecinde Eğitim Kurumlarının Açılma ve Uygulama Kriterleri” başlıklı basın açıklamasının, MEB’in eğitim politikalarında devre dışı bırakılmasını açıkça ortaya koyduğunu belirterek, “Okulların açılmasına dair Bakan Ziya Selçuk tarafından kamuoyuna açıklanan 1 Mart tarihi, son dakikada AKP Genel Başkanı tarafından durdurulmuş ve kabine toplantısı sonrasına bırakılmıştır. Bu durum dahi esas karar alıcının MEB değil, AKP Genel Başkanı ve Saray’da oluşturulan ‘Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’ olduğunu göstermektedir” şeklinde konuştu.
ÖNERİLER
Mevcut plansızlık ve karar alma süreçlerindeki kaotik durumun kaygılarını artırdığı ifade eden Tekin, önerilerini şöyle sıraladı:
“*Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
*Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
*Solunum hijyeni için 20 dakikada bir havalandırılması gereken sınıflarda pencerelerin açılır kapanır olması ve öğretmen ve öğrencilerin solunum hijyenine ilişkin bilgilendirilmesi konusunda çalışmalar yapılmalıdır.
*Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
*Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için Valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.
*Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanlarındaki sektörler kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.
*Kamuoyu, okullara dair gelişmelere ilişkin olarak il ve ilçe düzeyinde aşılanan öğretmen sayısı, vaka sayıları, karantinaya alınan sınıflar, karantinaya alınan okullar konusunda haftalık tablolarla bilgilendirilmelidir.”
MA