Türk Mimar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin dün katıldığı televizyon programında atama bekleyen gıda mühendislerine ilişkin yaptığı açıklamaya yazılı açıklamayla tepki gösterdi.
Toprak, atama bekleyen gıda mühendislerin istihdam edilmesinin bakanlığın sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Bakan Pakdemirli’nin “Devlet ihtiyacı varsa alır, ihtiyacı yoksa durur” sözlerini eleştiren Toprak, “Bakanlığınızın 2019 Faaliyet Raporu verilerine göre, 13 Aralık 2019 tarihi itibariyle ülkemizde toplam 688 bin 159 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 12 bin788 adedi onay kapsamında, 675 bin 371’i ise kayıt kapsamındadır. Yine bakanlığınız verilerine göre, 2019 yılı içerisinde toplam bir milyon 215 bin 996 adet denetim yapılmış olup bu denetimleri yapan kontrol görevlisi sayısı ise 7 bin 4’tür. Yani ortalama olarak bir kontrol görevlisine 174 adet denetim düşmektedir ki, il/ilçe müdürlükleri bazında bakıldığında bu rakamın daha da yukarıya çıkacağı şüphesizdir. Ayrıca, bir milyonun üzerindeki denetimde on binlerce aykırılık tespit edilip bunun ancak 174 adedi savcılığa gidiyorsa yapılan işlemin inandırıcı ve caydırıcı hiçbir tarafı yok demektir” dedi.
GIDA GÜVENLİĞİ RİSK ALTINDA
Gıda denetimlerinin artırılması ve gıda analizlerinin yeterli düzeyde yapılabilmesi için daha fazla teknik elemana, özellikle de gıda mühendisine ihtiyaç bulunduğunu belirten Toprak, bakanlığa sundukları “Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi” projesinin bir an evvel yürürlüğe konulmasını gerektiğini söyledi. Halk sağlığı ve gıda güvenliğinin sağlanması için eğitim almış ve bunun için çaba sarf eden gıda mühendislerinin kamuda istihdam edilmesinin önü açılması gerektiğini vurgulayan Toprak, aksi durumda gıda güvenliğinin daima risk altında olacağı uyarısında bulundu.
GIDA TERÖRÜNE ENGEL OLUNABİLİNİR
Toprak, “Tarım ve Orman Bakanı’na ve Bakanlığına düşen istihdamı arttırmak olmalıdır. Zira, kamu istihdamı özel sektör istihdamını da beraberinde getirecektir. Gıda mühendisi sayısı ne kadar çok olursa, yaşadığımız gıda terörünün önüne geçilmesi de o derecede mümkün olacaktır. Unutulmamalıdır ki, gıda mühendisi olmadan gıda güvenliği sağlanamaz” diye konuştu.
MA