Êlih’te, 15 Ekim 1992 tarihinde gözaltına alındıktan sonra tutuklanan yazar Resul Baltacı hakkında yargılandığı Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından müebbet hapis cezası verildi. Bu süre içerisinde en son Düzce Çilimli T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Baltacı, 30 yıllık cezasını bitirmesine rağmen infazı yakıldığından kaynaklı 2 yıldır tahliye edilmiyor.
Koşullu salıverilme hakkından 2022’de faydalanması gereken Baltacı’nın, daha önce aldığı hücre cezaları gerekçe gösterilerek tahliyesi engellendi. Baltacı’nın hücre cezalarının kaldırılmasına dönük yaptığı itiraz üzerine Düzce 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Mayıs 2022 tarihli kararla bütün hücre cezalarını kaldırdı. Ancak cezaevi idaresi ve Düzce İnfaz Hakimliği, infaz yakma kararından vazgeçmedi. Düzce İnfaz Hakimliği, 14 Haziran 2022’de verdiği kararla 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 17/2 maddesinde yer alan “… terör hükümlülerinin 3 defa hücre cezası almaları halinde bu disiplin cezası kaldırılmış olsa dahi şartlı tahliyeden yararlanamayacakları…” ifadelerinin amir hüküm olduğunu öne sürdü. Avukatların karara dair Düzce 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz da reddedildi.
Baltacı’nın avukatları, bu kez 18 Ağustos 2022 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Ancak Baltacı, 11 aydır “hücre cezası” olmadığı halde tahliye edilmezken, geçen süreye rağmen AYM başvuruya dair kararını açıklamadı.
Baltacı cezaevine girdikten 3 ay sonra dünyaya gelen 32 yaşındaki oğlu Azad Baltacı, yaşanan hukuksuzluğa tepki gösterdi.
32 YILDIR SÜREN HUKUKSUZLUK HALİ
Annesiyle 32 yılı cezaevi yolunda geçirdiklerini belirten Baltacı, annesinin bu yolculuklardan kaynaklı kronik hastalıklarının oluştuğunu söyledi. Babasının ise bu süreçte hep Êlih’ten uzak kentlere sevk edildiğini dile getiren Baltacı, babasının 10 yıla yakın bir süredir Düzce’deki cezaevinde tutulduğunu söyledi. Baba hasretiyle büyüyen Baltacı, “30 yıllın sonunda 15 Ekim 2022’de tahliyesini beklerken bırakmadılar. Halen de bırakmadılar. Babamın 3 torunu oldu. Onlarla birlikte karşılamaya gidecektik ancak tahliye edilmedi. 32 yıllık süreç hukuksuzluklarla dolu. 32 yıldır babamı bekliyorum. Tutuklanması hukuksuz, infazının yakılması aynı şekilde hukuksuz. Kendi yasalarını tanımayan bir sistem var karşımızda” ifadelerini kullandı.
‘İNTİKAM ALINIYOR’
Babasının Êlih’te bulunan cezaevlerinden birine sevk edilmesi için yaptıkları başvuruların da sonuçsuz kaldığını dile getiren Baltacı, “Babam 32 yıldır cezaevinde hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunuyor. Hukuksuzluğun en çok yaşandığı yer ise 10 yıldır tutulduğu Düzce Cezaevi oldu. Bu cezaevi, infaz yakma cezaevi. Babamın tahliyesine az bir süre kala tahliyesinin engeli için uğraş içine girdiler. ‘İyi hali değil’ denilerek tahliye edilmedi. Sonrasında infazı yakıldı. Verilen cezalar intikam amaçlı. Bu cezaevinden başka cezaevine sevki için 30’un üzerinde başvuruda bulunduk. Ancak sevki yapılmıyor. 10 yıldır bu cezaevine gidip geliyoruz. Uzun bir mesafe. Annem hasta olduğu için çoğu kez gelemiyor” diye belirtti.
İNFAZ YAKMA GEREKÇELERİ
Baltacı, şöyle devam etti: “Hücre cezalarından biri halay, diğeri koğuşta kitap bulunması. Başı sivri kalem, kantinden alınan makas infaz yakma gerekçesi yapıldı. En son cezaevinde torunlarıyla çektiği fotoğrafı başkasının adı ile attığı için disiplin cezası verildi. 1 hafta önce kaldıkları koğuşa baskın yapılıp kitaplarına ve elbiselerine el konuldu. Kararlara ilişkin mahkemeye gittik. Ancak TMK 17’yi öne sürüp tahliye kararı verilmedi. Babamın tutuklandığı süreçte TMK yoktu ancak TMK’yi bahane edip, bırakmıyorlar. AYM’nin kararını bekliyoruz. Amaçları siyasi tutukluların iradesini kırmak. Ancak 32 yıldır babam ve diğerleri direniyor. Direnmeye de devam edecekler.”
Fethi Balaman / MA