Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu’nun, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iadesi için Karşıyaka’da düzenlediği eylem 305’inci haftasında devam etti. Açıklamada “Oturma eylemimiz 305. haftasında” pankartı açılırken sık sık “KHK’ler gidecek biz kalacağız”, “Hak hukuk adalet”, “Kayyım darbedir darbeye hayır”, “Kayyıma hayır yaşasın barış” sloganları atıldı. Açıklamada Xelfeti, Êlih, Mêrdin belediyelerine atanan kayyımlara da dikkat çekildi.
Açıklamayı yapan Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli, Türkiye’de olağanüstü halin (OHAL) sadece 2016’da uygulanmadığını vurguladı. Danyeli, “En son 2016 darbe girişimi sonrası ilan edilen ve 2016-2018 yılları arasında uygulanan OHAL döneminde Kanun Hükmünde Kararnamelerle yüz binin üzerinde kamu emekçisi işinden ihraç edilmiş mücadeleci sendikalar, konfederasyonlar kapatılmış, yönetici ve üyeleri tutuklanmıştır. İşçilerin, emekçilerin kazanılmış hakları tek tek budanmıştır. Grevler yasaklanmış, sendikal hak ve özgürlükler rafa kaldırılmıştır. Düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri hakkı gibi en temel haklar yok sayılmıştır. 7145 sayılı kalıcı OHAL kanunu ile pek çok hak ihlali yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı, yerleşme ve seyahat özgürlüğü, masumluk karinesi, adil yargılanma hakkı, eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağı, düşünce ve kanaat özgürlüğü, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, akademik özgürlük ve çalışma hakkı başta olmak üzere pek çok hakkın kullanımı engellenmiş veya daraltılmıştır” ifadelerini kullandı.
‘KHK’LER İPTAL EDİLSİN’
KHK ile ihraç edilen 2 bin 521 KESK üyesinin hala işine iade edilmediğinin altını çizen Danyeli, “Bu nedenle 8 yıldır bıkmadan usanmadan kararlılıkla sürdürdüğümüz adalet arayışımız 305 haftadır devam ediyor. Bir kez daha yüksek sesle haykırıyoruz. KHK’ler tüm sonuçlarıyla birlikte iptal edilmelidir. Tüm KESK’li ihraçlar tüm haklarıyla birlikte kamu görevlerine iade edilmelidir” diye konuştu.
Açıklama oturma eyleminin ardından sona erdi.
MA