İstanbul’da faaliyet yürüten Kürt Araştırmaları Derneği (Komeleya Lêkolînên Kurdî) eski Eşbaşkanı Eyyüp Subaşı hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “örgüte üye olmak” iddialarıyla açılan davanın 18 Ekim’de görülen karar duruşmasında 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. İstanbul 24’üncü Ağrı Ceza Mahkemesi, kararının gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda, Subaşı’nın katıldığı açıklamalar, sanal medya paylaşımları, telefon tapeleri ile dernek faaliyetleri cezaya gerekçe yapıldı.
BASIN AÇIKLAMALARI SUÇ SAYILDI
Subaşı’nın, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümü dolayısıyla yapılan açıklamaya katılması suç sayıldı. Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “PKK’ye müzahir” olduğu ileri sürüldü. HDP öncülüğünde düzenlenen “Kimyasal silahlara karşı insanlık yürüyüşü” sırasında “Kimyasal silah insanlık suçudur” sloganı atıldığı ve Subaşı’nın yürüyüşe katıldığı belirtildi.
SANAL MEDYA PAYLAŞIMLARI
Subaşı’nın, sanal medya paylaşımları gerekçede yer aldı. Subaşı’nın 12 Eylül 2021 tarihinde yayımlanan “Açlık grevleri sonlandı” başlıklı haberi paylaşması suç sayıldı. Yine Subaşı’nın 10 Aralık 2021’de “Cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in cenazesi kadınlar tarafından ‘Şehit namirin’ sloganı eşliğinde morgdan alındı” başlıklı haberi paylaştığı, “şehit” kelimesi nedeniyle “örgüt propagandası yaptığı” ileri sürüldü. Subaşı’nın, Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) “Jin” ve “Rojê Kurdî” dergilerini takip etmesi de cezaya gerekçe yapılması dikkati çekti.
DERNEK KRİMİNALİZE EDİLDİ
Subaşı’nın eşbaşkanı olduğu derneğin “örgüt güdümünde” olduğu iddia edildi. Subaşı’nın öğrencilerin derneğe kayıt olması için yapılan telefon konuşmaları, Kürtçe öğrenmek isteyen kişilerin gönderdiği kayıt ücretleri suç sayıldı.
Subaşı’nın avukatları karara itirazda bulunacak.
KÜRT ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ’NE DAİR
18 Nisan 1992’de kurulan İstanbul Kürt Enstitüsü, 2016 yılında OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatıldı. Kürt Araştırmaları Derneği, Kürtçe çalışmaları devam ettirmek amacıyla 6 Mart 2017 tarihinde kuruldu. Dernek, Kürtçenin öğretimi, korunması ve geliştirilmesi amacıyla kuruldu. Derneğin kuruluşuna, kapatılan İstanbul Kürt Enstitüsü çalışanları ve gönüllüleri öncülük etti.
Derneğin hedef ve amaçları şöyle:
“*Demokratik ve çoğulcu bir kültürün geliştirilmesi için bilimsel çalışmaları gerçekleştirmek; anadilin önündeki engellere dikkat çekmek amacıyla uzman kişilerin katılımıyla konferans, panel, seminer ve çalıştaylar organize etmek.
*Dernek çalışmalarına herkesin erişebilmesini sağlamak için bir dökümantasyon merkezi kurmak; anadili öğrenmeye, öğretmeye, ilerletmeye ve anadilin tekrar yaygınlaşmasına olanak sağlamak adına yayınlar hazırlamak.
*Yok sayma ve hak ihlalleri konularında bir bilinç oluşturmak için anadil hakkının yok sayılmasından kaynaklanan hak ihlallerinin tespitini yapmak; görsel, işitsel ve yazılı kaynaklar hazırlamak.”
MA