Kış ayların uzun ve çetin geçtiği Qers’in yüksek kesimlerine kar yağmaya başladı. Ancak havalar soğumasına rağmen sac sobalara rağbet bir hayli düşük. 40 yılı aşkın bir süredir sac sobası yapımında çalışan Mahmut Mengili (54), doğalgaz ve kaloriferli ev sayısının artmasıyla işlerinin de düşmeye başladığını söyledi.
Soba üretimini babasından öğrendiğini aktaran Mengili, “Soba mesleğiyle büyüdüm ve geliştim. Sobacılık bundan 20-30 yıl önce en gözde mesleklerden biriydi. Ancak son dönemlerde kalorifer ve doğalgazlı evlerin sayısı artıkça bu meslek de yok olmaya doğru gitti. Hatta bu mesleğin son üyeleriyiz diyebilirim. Çünkü bu meslekte yeni çıraklar yok” dedi.
MALİYET 3’E KATLANDI
Soba maliyetlerinin artmasının da satışlara etki ettiğini söyleyen Mengili, “Geçen yıl ile bu yıl arasında soba maliyetleri arasında bir uçurum var. Geçen yıl 1 TL’ye aldığın malzemeyi bu yıl 3 TL’den alıyoruz. Bir sobanın sadece parça maliyet gideri geçen yıl 300 TL iken bu yıl ise 900 TL. Bir sobanın yapımı 3 gün sürüyor. Çalışan bir kişi günlük 2 bin TL ister. Ben sobayı 4 bin TL’ye bile satamıyorum. Çünkü fabrikada çıkan hazır soba fiyatı 2 bin TL. Bir de her yerde hazır soba daha ucuz satılıyor. Halk nerede ucuz soba varsa haliyle oradan alır” şeklinde konuştu.
‘HER ŞEYDEN KISMAYA ÇALIŞIYORUM’
Hayat pahalılığı nedeniyle zor günler geçirdiğini kaydeden Mengili, “Emekli olursam burayı kapatacağım çünkü bir karım kalmadı. Bu işin ruhunu ve her yönüyle yapmayı biliyorum ama imkansızlık insanın elini kolunu bağlıyor. Zorunluluktan bu işi yapıyorum. İşsizlikten dolayı her şeyden kısmaya gittim. Önümüz kış. Kış için 1 ton kömür aldım. Fiyatı 8 bin 800 TL. Eğer babamın emekli maaşı olmasaydı kömür alamazdım. Bu uzun kışta bir ton kömür ile ısınmak zorundayız” dedi.
MA