Salgın tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle kepenklerini açamayan esnaf, tek tek iflas ediyor. Yüksek kiralar nedeniyle yüzlerce esnaf, daha salgının ilk aylarında işletmelerini kapatmış durumda. Her gün en az iki esnafın kepenk kapattığı Beyoğlu’da, eski hareketlilikten eser yok. Halen kepenk kapatmayan esnaf ise “Kapatmak için gün sayıyoruz” diyerek içinde bulundukları durumu özetledi. Hiçbir destek almadan aylarca kira ve fatura ödemek zorunda bırakılan esnaf, iktidarın “kepenk kapatın” dışında bir çözüm üretemediğini söyledi.
DESTEK ŞART
Beyoğlu’nun en işlek noktalarından biri olan Sütlüce sokağında balıkçı İdris Çimen, salgından sonra esnafın kaderine terk edildiğini belirterek, masraflarını dahi karşılayamadıklarını söyledi. 47 yıldır balıkçı olduğunu ve yaşamı boyunca böylesi bir kriz görmediğini dile getiren Çimen, açıklanan asgari ücrete de tepki göstererek, “Bugün bir gecekondunun kirası bin 500 TL. Siyasiler parmak kaldırarak maaş alırken, biz alın terimizin karşılığını alamıyoruz” dedi. Esnaf ve halkın zor durumda olduğunu, kendilerine destek verilmesinin şart olduğunu altını çizen Çimen, aksi durumda kendisinin de dükkanına kilit vuracağını dile getirdi.
KRİZ DERİNLEŞTİKÇE ÖFKE BİRİKİYOR
Aynı sokakta esnaf Çekdar Kaydan, ülkenin siyasal, sosyal, ekonomik yönde bir krizde olduğuna dikkat çekerek, “Kriz giderek derinleşirken, bir çare bulan yok” diyerek tepki gösterdi. Yaşanan krizin herkes tarafından görüldüğünü ifade eden Kaydan, “Ülkenin Maliye Bakanı arkasına bile bakmadan istifa ediyorsa, burada düşünmek gerekir. Halen açık olan esnaf, çorba parasına açıyor. Eve bir ekmek parası götürmekten öte derdimiz kalmadı. Çok vahim bir durumdayız. Devletin atacak adımı kalmamış. Salgından dolayı kimse bir şey demiyor ama salgından sonra taş üstünde taş kalmayacak. Halkın öfkesi birikti. ‘Kuru ekmek yiyin’ diyenlerin sorunlarımızı çözmesini beklemiyoruz” diye konuştu.
HAYATTA KALMA SAVAŞI
Sütlüce sokağında bulunan bir restoranda 5 yıldır garson olan Serdar Ecer, hayatta kalma savaşı verdiklerine söyleyerek, bulundukları sokakta onlarca dükkanın kepenk kapattığını değindi. “Bu gidişle tüm esnaf 2 ya da 3 aya kalmaz dükkanlarına kilit vurup gidecek” diyerek halen açık olan esnafın durumunu özetleyen Ecer, “Bulunduğum iş yerinde eskiden 18 kişi çalışıyorduk. Şu an 14’ü ücretsiz izinde. Aldığım maaş ise ancak borçlarımı ödemeye yetiyor” ifadelerini kullandı.
‘AT GÖZLÜKLERİNİZİ ÇIKARTIN’
“İktidar at gözlüklerini çıkartıp, yüzünü halka dönsün. Başka devlete yardım edeceklerine ‘açım’ diyen halka baksın” diyerek tepkisini dile getiren Ecer, şunları söyledi: “Bu ülkede insanlar açlıktan eline ‘açım’ yazarak intihar ediyor. Kimi dokuzuncu kattan atlıyor, kimi doğalgazla kendini zehirliyor. Tüm bunlar gözler önündeyken, halka ‘kuru ekmek’ yiyin diyenler, asgari ücretle bir ay yaşadıktan sonra yeniden konuşsun.”
İktidarın yanı sıra muhalefet partilerine de eleştirilerde bulunan Ecer, muhalefetin artık kötü gidişata karşı harekete geçmesi gerektiği söyledi.
‘BU BÖYLE GİTMEZ’
Salgından sonra en çok etkilenen sektörlerden biri de sinema sektörü oldu. Dernek Sokak’ta bulunan Yeşilçam Gönüllüler Derneği, salgınla birlikte maddi destek alamadıkları nedeniyle kapattı. Dernek bünyesinde yönetmenlik yapan Şükrü Tekin, borçlarla hayatlarını idame ettirdiklerini belirtti. Bulundukları duruma ilişkin “Hiçbir öngörümüz yok” diyen Tekin, “Devlet, kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın çağrılarına kulak vermeli. Artık elimizden bir şey gelmiyor. Halka olanak sağlamaları lazım. Bu böyle gitmez. Beyoğlu esnafı dahi bu durumdaysa; Türkiye’deki diğer esnafa ‘Allah yardımcınız olsun’ diyorum. İğne atsan yere düşmez bir yerde kepenklerin kapatılması normal mi?” şeklinde konuştu.
Naci Kaya – Berfin Karaman / MA