Riha’nın Xelfetî (Halfeti) ilçesine kayyım atanmasından sonra başlayan protestolar sürüyor. Ablukaya alınan belediye binası önünde her sabah bir araya gelen halklar, kayyıma tepki göstererek, iradelerine sahip çıkıyor. “Hayali kayyım, burada meftundur” pankartının asıldığı direniş alanında nöbet eylemi 6’ncı gününde devam ediyor.
Kayyıma karşı yapılan tepki eylemleri gerekçesi ile kızı tutuklanan Gülsüm Kocaoğlu (61), belediye binası önündeki nöbetten ayrılmıyor. Kızı Berivan Kocaoğlu’nun kayyıma tepki gösterdiği için işkence ile gözaltına alındığını belirten Kocaoğlu, “Belediyemizi gasp ettiler. Bu durumu kabullenemeyen kızım Berivan, tepki göstererek belediyenin önüne geldi ve gözaltına alındı ve tutuklandı. Kocaoğlu, “Kayyım bize hakarettir, baskıdır. Bizden ne istiyorlar?” Çocuklarımız bir suç işlemedi. Sadece bize yapılan hakaret, baskı, hırsız ve gaspçı kayyıma tepki gösterdi” dedi.
‘DEMOKRATİK CUMHURİYET MODELİDİR’
Kayyım atanmasına tepki gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Xelfetî İlçe Eşbaşkanı Mehmet Yıldırım, Xelfetî’de Türkmen ve Kürtlerin bir arada yaşadığını vurguladı. Xelfetî’nin Demokratik Cumhuriyet modeline uygun bir ilçe olduğunu vurgulayan Yıldırım, “İzin verildiği takdirde bu halk Türkiye’ye Demokratik Cumhuriyet adı altında Türk ve Kürtlerin nasıl bir arada yaşadığını gösterecektir. Demokratik Cumhuriyet perspektifine en uygun yer Xelfetî’dir. Kayyıma karşı direnişe sonuna kadar devam edeceğiz. Kayyım kendi amacına ulaştığını zannetse de hem halklar nezdinde hem vicdanlarda hiçbir zaman amacına ulaşamayacaktır” diye belirtti.
Kayyımın seçme ve seçilme hakkına darbe olduğunu dile getiren Davut Utkun ise, “Sonuna kadar irademizin yanında olacağız. Demokratik mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu kabullenebilecek bir durum değildir. Zaten bu siyaset ile daha çok yol alamazlar” dedi.
Belediyenin 31 Mart’ta yaklaşık 500 milyon borçla devir alındığını hatırlatan Cemil Büyükertaş (52) “Belediyemiz, kayyımın borçlarını ödemekle meşguldü. Milletin malını, mülkünü ve hazine mallarını sattılar. 7 aylık süreçte belediyeye rahatlıkla girebiliyorduk. Fakat şimdi giremiyoruz. Belediyemizi alana dek burada bekleyeceğiz” diye konuştu.
‘KAYYIMI KABUL ETMİYORUZ!”
Direnişin ilk gününden bu yana belediye önünde nöbet tutan 62 yaşındaki Hüseyin Erdil, “Bu belediye bizim ve halkımızın hakkıdır. Zorla gasp etmeye çalışıyorlar. Allah bu durumu yanlarına bırakmasın. Kayyım, koruculuk, ihanet ve çeteciliktir. Kayyım denince bu tarz kötü şeyler aklıma geliyor. Buradan halkımıza çağrı yapıyoruz; buraya gelmeliler. Mücadelemizi sürdüreceğiz ve kazanacağız. Bu kayyımı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Xelfetî halkının DEM Parti ile birlikte olduğunu ve sonuna kadar mücadele edeceklerinin altını çizen Emin Elice (58), kayyımdan önce belediyeye rahatça girebildiğini belirterek “Ama şimdi kendi evimize giremiyoruz. Sonuna kadar irademize sahip çıkacağız” dedi.
‘KAYYIM SAYGISIZLIKTIR’
Kayyımın halkların bir arada yaşama iradesine darbe olduğunu dile getiren Naime Bayram (60), “Kayyım gasp ve işgaldir. Bütün halklara karşı yapılmış bir saygısızlıktır. Burada mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. İşgal ettiğin yer halkın iradesine aittir. Bir an önce burayı terk et. Halfeti halkı sizi istemiyor. Herkes iradesine sahip çıkmalı. Herkesi buraya bekliyoruz” şeklinde konuştu.
MA