Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi(DEM Parti) Riha Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Romanlara ilişkin Meclis’e araştırma önergesi verdi. Önergede, Türkiye’de tam olarak ne kadar Romanın yaşandığına dair bilginin bulunmadığını, bu durumun nüfus sayımlarında Romanların ayrı bir halk olarak kaydedilmemesinden kaynaklandığına dikkat çekildi.
YAŞAM ALANLARI DARALIYOR
Romanların Türkiye’nin her bölgesinde yaşadığı belirtilen önergede, “Türkiye’de yaşayan Roman vatandaşların temel sorunları arasında ayrımcılık ve sosyo-ekonomik sorunlar yer almaktadır. Romanların barınma sorunları bunların en önemlilerindendir. Romanların yıllardır karşılaştıkları barınma sorunları, kentsel dönüşüm süreçleri, yaşanan büyük deprem ve felaketler, hızla artan kentleşme ve nüfus artışı gibi nedenlere bağlı olarak daha da derinleşmiştir. Romanlar gittikçe kentlerin dış ve çeper kısımlarına doğru itilmekte, uzaklaştırıldıkları yerlerde dahi kentsel dönüşüm ve kentsel büyüme sonucu barınma imkanları giderek daraltılmaktadır” denildi.
YERİNDEN EDİLDİLER
DEM Parti Riha Milletvekili Dilan Kunt
Balıkesir’de bulunan 13 roman ailesinin yerinden edildiğine dair bilginin paylaşıldığı önergede, “Kendilerine yaklaşık 10 gün önce bulundukları alanı boşaltmalarına ilişkin tebligat geldiğini söyleyen vatandaşlar ‘Bize herhangi bir yer göstermediler, seçim öncesinde belediye tarafından konteynır ve köy yollarında ev sözü vermişlerdi hem bu sözleri tutmadılar hem de gelip evlerimizi yıktılar’ şeklinde yaşadıkları mağduriyeti aktarmışlardır” ifadelerine yer verildi
MAĞDURİYET YARATMAKTADIR
Deprem sonrasında binlerce Roman vatandaşa ayrımcılık yapıldığı ve çadır ile konteynır verilmediğine işaret edilen önergede, “Var olan sorunların yanı sıra yaşanan dönüşüm ve değişim süreçlerinin hiçbirinde Roman vatandaşların ihtiyaçları yeterince dikkate alınmamaktadır. Bu durum hem toplumsal hem de bireysel olarak Roman vatandaşlar için büyük bir mağduriyet yaratmaktadır” diye belirtildi.
HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
Önergede, Romanların yaşadıkları bölgelerin rant olanı olarak görüldüğü ve yaşam alanların işgal edildiği daha sonra ise Romanların şehrin dışında yer alan yerleşim yerlerine itildiğine işaret edildi. Önergede, şu ifadelere yer verildi: “Bu durum, onların mekânsal hafızalarına zarar verirken, aynı zamanda sosyal bağlarını da koparmaktadır. Roman mahallelerinde kamusal hizmetlerin yetersizliği, var olan eşitsizlikleri daha da büyütmektedir. Özellikle konut-insan sayısı oranı insani yaşam şartlarının çok altındadır. Temizlik, çevre düzenlemesi ve altyapı hizmetlerinin yetersizliği, halk sağlığını tehdit etmektedir.
SAVUNMASIZ VE GÜVENLİKSİZLER
Romanların yaşadığı çadır yerleşimlerinde yangın, sel, çökme gibi ciddi riskler bulunmaktadır. Roman vatandaşlar, yağmur ve sel gibi doğa olaylarına karşı savunmasız, güvenliksiz alanlarda yaşamaktadırlar. Roman mahallelerinin yakınlarına geri dönüşüm merkezleri, sanayi bölgeleri ve çöp depolama alanlarının kurulması, çevresel bozulmalardan Romanların daha fazla zarar görmesine neden olmaktadır. Roman çocuklar ayrımcılık, okulların yaşadıkları bölgelere uzaklığı ve maddi imkânsızlıklar gibi sebeplerle okula devam edememektedir. Bu durum, erken okul terkine neden olmakta ve çocuk yaşta evlilikler gibi sosyal sorunlara zemin hazırlamaktadır.
ÇÖZÜM İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSOYNU KURULSUN
Roman mahallelerinde çocukların oyun oynayabileceği ve yetişkinlerin sosyalleşebileceği güvenli alanlar son derece sınırlıdır. Aynı zamanda madde bağımlılığı gibi tehlikeler mahallelerde her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda, Roman vatandaşların karşılaştığı ayrımcılıkla mücadele edilmesi, barınma sorunlarının köklü bir şekilde incelenmesi, çözüm yollarının geliştirilmesi, eğitim, sağlık, ulaşım gibi kamusal hizmetlerden eşit olarak yararlanmaları ve gittikçe derinleşen sorunlarının çözümü için gerekli adımların atılması ve çalışmalar yapılması amacıyla Meclis bünyesinde Araştırma Komisyonu kurulmasını teklif ederim.”
MA