Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Ekonomik Forumu’nun genel oturumunda konuştu. Genel oturumda Cezayir Devlet Başkanı Abdülmecid Tebbun da yer aldı. Moderatörlüğü ise eski ABD Başkanı Richard Nixon’ın danışmanı, Rusya kökenli ABD’li siyasi yorumcu Dimitri Simes yaptı.
Putin, Rus hükümeti ve iş çevrelerinin geçen sene uyguladıkları ‘ekonomi stratejisinin işe yaradığını ve giderek de güçlendiğini’ kaydetti, Rusya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının nisan ayında 3.3 oranında büyüdüğünü ekledi.
“RUSYA’DA İŞSİZLİK ORANI HİÇ BU KADAR DÜŞÜK OLMAMIŞTI”
2023 sonunda ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde1.5-2 oranında olmasını beklediklerini belirten Rusya Devlet Başkanı, “Ekonominin gelişimiyle ilgili değerler üstüne kurulu politikalarımız işe yaradı, sorumlu ve dengeli bir para-kredi politikası izledik” dedi.
Putin, Rusya’ya uygulanan yaptırımlara karşın elde edilen ekonomik göstergelere ilişkin ayrıca, “Rusya’da enflasyon pek çok Batı ülkesine göre çok alt seviyelerdeydi ve tarihimizdeki en düşük orana yakındı. Enflasyon Rusya’da 2.9 oranında” ifadelerini kullandı.
Rusya lideri işsizlik oranının ise yüzde 3.3 olduğunu söyledi ve “İşsizlik oranı hiç bu kadar düşük seviyede olmamıştı” diye ekledi.
Putin, “Rusya, kendi güvenliğini sağlamak adına savunma harcamalarını artırmak zorunda” vurgusu da yaptı.
“BİZ KİMSEYİ RUSYA PAZARINDAN DIŞARI ATMADIK”
Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’da askeri operasyon başlatması sonrası bir dizi Batılı şirketin Rusya’dan çekilmiş olmasına ilişkin, “Rusya bazılarının beklediği gibi ipleri tamamıyla eline alan baskıcı bir yolu seçmektense girişimcilerin özgürlüklerini genişletme yolunu seçti” dedi.
Ayrıca Putin, Batılı şirketlerin kitlesel olarak çekilmesi nedeniyle, bazılarının, Rusya’nın paniğe kapılacağını sandığını fakat böyle olmadığını ve Batılı şirketlerden boşalan yerleri yerli üretici ve girişimcilerin aldığını belirtti.
“Biz kimseyi Rusya pazarından dışarı atmadık, herkesin kendi adına seçim kararı vardı” diyen Putin, ülkeden çekilen yabancı şirketlerin yerini alan yerli iş sahipleri ve üreticileri destekleyeceklerini kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı, baskılara karşın Rusya’da kalmayı seçen yabancı şirketler için ise, “Onları artık yerli şirketlerimiz sayıyoruz, yerli şirketlerimizden farkları yok gözümüzde” dedi. Putin sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya yabancı şirketlerle rekabetten korkmuyor, fakat geri dönmeleri halinde Rus pazarından çekilmekle ortaya koydukları davranışı göz önünde bulunduracak.”
Bunun yanında Putin, ülkesinin petrol ve doğalgaz tedariki dışında elde ettiği gelirlerin giderek büyük bir hızla artmakta olduğunu da kaydetti.
PUTİN’DEN BATILI ÜLKELERE: KENDİ HAYSİYETLERİNİ YERLE BİR EDİYORLAR
Putin, “Ekonominin dışa açıklığı, Rusya Federasyonu için önemli bir prensip. Kendi kendini tecrit etme politikalarına geri dönmedik” vurgusunu yaptı. Rusya lideri, Batı ülkelerinin baskısına karşı koyup Rusya ile işbirliğinden kaçınmamış olan ülkelerle ilgili olarak ise, “Korkunç baskılara boyun eğmeyen ülkelerle ticaret hacmimiz katbekat arttı” değerlendirmesini yaptı.
Putin, Batı ülkeleri için, “Rakipleriyle adaletsiz bir biçimde mücadele etmeleri yüzünden kendi haysiyetlerini yerle bir ediyorlar” değerlendirmesini yaptı.
“RUSYA’NIN PRO-AKTİF EKONOMİ POLİTİKASINA GEREKSİNİMİ VAR”
Rusya Devlet Başkanı, “Dünyada geri çevrilemez, eski haline getirilemez, kökleri derinlere inen değişiklikler oluyor, bu nedenle Rusya’nın pro-aktif (değişikliklere göre kendine yön vermektense, değişimi kendinde önceden yaratarak önlem alan) bir ekonomi politikasına gereksinimi var” saptaması da yaptı. Putin, “Rusya, arz ekonomisi modeli geliştirmek için gereksinim duyduğu her şeye sahip” diye ekledi.
“RUSYA ESKİDEN BERİ OLDUĞU GİBİ DÜNYA EKONOMİSİNİN İÇİNDE OLACAK”
“Çok kutuplu dünya düzeni güçleniyor, bu kaçınılması mümkün olmayan bir süreç” ifadelerini kullanan Rusya Devlet Başkanı, “Rusya eskiden beri olduğu gibi dünya ekonomisinin içinde olacak. Ticari ürün ihracatımız geçen sene yeni bir rekor kırarak 592 milyar dolar olarak gerçekleşti. Doğası gereği iğrenç olan neo-kolonyal sistemin sonu geldi” değerlendirmesini yaptı.
Putin, ülke içindeki duruma ilişkin ise, “Her şehir, köy ve bölgede iş bulma olanağı olmalı” vurgusu yaptı. Putin ayrıca, Rusya’da çocuklu ailelere verilen devlet desteğiyle ilgili olarak, ailenin gelirinin değişmesine bakılmadan 1.5 yaşını doldurana kadar her çocuk için aileye maddi yardım yapılması gerektiğini kaydetti.
Putin, ülke dışında bulunan ve kimisine el konulan Rus mal varlıklarının ülkeye geri döndürülmesi konusunda hükümeti görevlendirdi.
Rusya Devlet Başkanı ayrıca hükümetin, Rusya’ya yatırım akışının artmasını sağlaması gerektiğini ve söz konusu yatırımların 2030’a kadar 5 kat artarak 10 trilyon ruble olması gerektiğini belirtti.
Putin, Rusların Rusya’da para kazanıp paralarını Rusya’da saklamaya teşvik edecek bir ekonomik sistem inşa edilmesi gerektiğini de kaydetti.
St. Petersburg Ekonomik Forumu’nun genel oturumunun soru-cevap kısmında ise Putin, Ukrayna’daki özel askeri operasyona ilişkin, ‘Ukrayna’nın herkesin önünde Donbass’ta barışçıl çözüme yanaşmaması yüzünden, Rusya’nın Kiev rejiminin buradaki saldırganlığına son vermek adına Ukrayna’da özel askeri operasyon başlatmak zorunda kaldığını’ belirtti.
“UKRAYNA BU ŞEKİLDE UZUN SÜRE SAVAŞAMAZ”
Ukrayna güçlerinin aylardan beri hazırlığını yaptığı karşı saldırıyla ilgili bir soru üzerine ise Putin, “Ukrayna’nın elinde yakında kendine ait silah kalmayacak, dışarıdan gelen silahlarla savaşıyorlar, bu şekilde uzun süre savaşamazsınız” dedi.
Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’ya askeri yardım yapan Batı ülkelerine ilişkin olarak da, “Batı, Rusya’nın savaş alanında stratejik yenilgi alması için elinde ne varsa kullanıyor, neleri varsa ortaya koyuyorlar” ifadelerini kullandı.
“UKRAYNA KARŞI SALDIRIDA 186 TANK, 418 ZIRHLI ARAÇ KAYBETTİ”
Putin, Ukrayna güçlerinin başlattıklarını söylediği karşı saldırıyla ilgili ayrıca, “Ukrayna hamle yaptığı hiçbir sahada amacına ulaşamadı. Karşı saldırı sırasında 186 tanklarını ve 418 zırhlı araçlarını kaybettiler ve kayıpları artmayı sürdürüyor” dedi.
Rusya Devlet Başkanı, “Ukrayna sürekli yeni karşı saldırı girişimlerinde bulunuyor, kelimenin gerçek manasıyla şu an, Zaporojye dahil pek çok yerde çatışmalar yaşanıyor, fakat Kiev’in (kazanma) şansı yok” diye ekledi.
“RUSYA NAZİLERE KARŞI VERİLEN SAVAŞTA EN ÇOK ZARARI GÖREN ÜLKE”
Putin soru-cevap kısmı sırasında, neo-Nazi güçlerin Ukrayna’daki devlet kurumlarına eklemlenmiş olmasıyla ilgili olarak, “Neo-Naziler, yani Hitler’in takipçileri Ukrayna’da deyim yerindeyse podyuma çıktılar” değerlendirmesini yaptı. Putin, “Rusya, Nazilere karşı verilen savaşta en çok zararı gören ülke. Bunu asla unutmayacağız” diye ekledi.
Rusya lideri, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir ‘Zelenskiy’in Yahudi olması nedeniyle neo-Nazileri devlette barındırıyor olmasının imkansız olduğu’ argümanına ilişkin ise, “Yahudi arkadaşlarım Zelenskiy’in Yahudi olmadığını, Yahudi halkının yüz karası olduğunu söylüyor” dedi. Putin, bu nedenlerle, Ukrayna’nın neo-Nazilerden ve Nazi ideolojisinden arındırılmasının, Rusya’nın özel askeri operasyonla elde etmek istediği kilit hedeflerden birisi olduğunu ekledi.
Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’da savaş başlatanın Kiev hükümetinin kendisi olduğunu belirtti ve ekledi: “Ukrayna’da savaş 2014’te Batılı sponsorlarının desteğini arkasına alan Kiev tarafından başlatıldı fakat Batı’da bundan bahsetmemeye çalışıyorlar.”
Ukrayna hükümeti 2014’te Donbass’ta yıllar sürecek ve yüzlerce insanın ölümüne ya da yerinden olmasına sebep olan bir askeri operasyon başlatmıştı.
“POLONYALILAR RÜYALARINDA UKRAYNA’NIN BATISINI GÖRÜYOR”
Bununla beraber Putin, Polonya’nın, Ukrayna’nın batısını denetimi altına almak istediği tezini yeniden gündeme getirdi ve “Polonyalılar uykularında Ukrayna’nın batısını kendilerine nasıl geri döndüreceklerine dair rüyalar görüyor. Görünen o ki işler buraya doğru gidiyor” değerlendirmesini yaptı.
“PİYASA DIŞI KISITLAMALAR YAPICILIKTAN UZAKTIR”
Küresel ticarette uygulanan tüm piyasa dışı kısıtlamalarnı yapıcılıktan uzak olduğunu ifade eden Putin, “OPEC+ grubunun tüm kararları, siyasetten arındırılmış olup Rusya’nın özel askeri harekatıyla değil, sadece ekonomik amaca uygunlukla bağlantılıdır. OPEC+ piyasayı dengelemeyi başarıyor. Rus şirketlerine gelince, enerji kaynakları satışına yönelik kısıtlamalar, onları daha profesyonelce hareket etmeye zorluyor.” dedi.
Rusya’nın farklı pazarlara Ukrayna’daki durum ortaya çıkmadan çok önce yönelmeye başladığını dile getiren Putin, “Rusya’nın Çin’e bağımlı hale geldiğini söyleyenler, bizzat kendileri çok uzun süredir bu haldedir. Rusya, Asya, Latin Amerika ve Afrika pazarlarına Ukrayna’daki durum ortaya çıkmadan çok önce yönelmeye başladı, zira ekonomideki liderler değişiyor. Yaptırımlar, Rusya’nın kalkınmasını engellemiyor. Bazı şeyleri suni olarak kısıtlamaya çalışanlar, ilk sırada kendileri mağdur oluyor.” değerlendirmesini yaptı.
“LEOPARD TANKLARI YANIYOR, F-16’LARIN BAŞINA DA AYNI ŞEY GELECEK”
NATO’nun Ukrayna’daki savaşa dahil olduğunu belirten Putin, “Leopard tankları Ukrayna’da halihazırda yanıyor, F-16’ların başına da aynı şey gelecek. F-16’lar sınırın ardına konuşlandırılırsa, onları nasıl imha edeceğimize bakacağız. Bu, NATO’nun çatışmaya daha fazla katılmasına yönelik ciddi bir tehlikedir.” dedi.
“UKRAYNA’DA FARKLI BİR YOL BULMAYI BAŞARABİLİRDİK”
Şu anda Rusya’nın ABD’yle neredeyse hiç teması kurmadığını fakat bunları reddedenin Moskova olmadığını söyleyen Putin, “ABD, Rusya’yla temas kurmak yerine Ukrayna’ya teçhizat sevk etmeyi seçti. Eğer ABD’de farklı bir yönetim olsaydı, Ukrayna’daki durum konusunda farklı bir yol bulmayı başarabilirdik. Keşke Batı Ukrayna’da farklı bir yol izleyip silah pompalamasaydı. Ancak onlar hiçbir halükarda bir şey elde edemeyecek” diye konuştu.
Ukrayna ordusunun Kremlin Sarayı’na ve Belgorod Bölgesi’ne düzenlediği saldırıları eleştiren Putin, “Bunlar, Moskova’yı ciddi güçlü eylemlere kışkırtma girişimi. Rusya’nın Kiev’in merkezindeki herhangi bir binayı imha etmesinin hiçbir maliyeti yok, ancak birkaç nedenden dolayı bu yapılmıyor. Herkes, bizden düğmelere basmaya başlamamızı bekliyor, ancak biz bunu yapmayacağız. Kiev’in askeri başarısı yok” ifadelerini kullandı.
“NÜKLEER SİLAH KULLANMAYA GEREK DUYMUYORUZ”
Rusya’nın Ukrayna’daki askeri hedefleri yüksek hassasiyetli silahlarla vurduğunu anlatan Putin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Silah depolarının ve paralı askerlerin nasıl imha edildiğine bakmak yeterli. Nükleer silah kullanmaya gerek duymuyoruz. Rusya devletinin varlığına yönelik tehdit oluşursa, teorik olarak bu mümkün. Nitekim Rusya, NATO ülkelerinden daha fazla nükleer silaha sahip. Bunları azaltmamızı istiyorlar, çok beklerler.”
“ABD, NÜKLEER SİLAH KULLANARAK EMSAL TEŞKİL ETTİ”
ABD’nin ise nükleer olmayan bir ülkeye karşı nükleer silah kullanan ilk ve tek ülke olduğunu anımsatan Putin, Hiroşima ve Nagasaki’yi vuran Washington’un kendini haklı gördüğünü ancak bu eylemiyle emsal teşkil ettiğini belirtti.
Belarus’a söz verdikleri nükleer başlıkların ilk partisini konuşlandırdıklarını kaydeden Putin, yıl sonuna kadar bu görevi tamamıyla yerine getireceklerinin altını çizdi ve ekledi: “Bu karar, Rusya’ya stratejik yenilgi yaşatmayı düşünen herkese yönelik caydırıcı bir unsur.”
Putin, moderatörün ABD Başkanı Joe Biden’a bir mesaj göndermek isteyip istemediğini sorması üzerine “Başkan Biden, yetişkin bir kişi ve deneyimli bir siyasetçi. Ona bir şeyler öğretmek benim işim değil. Biden, nasıl gerekli görüyorsa o şekilde hareket etsin. Biz, Rusya’nın çıkarlarına uygun şeyleri yapacağız” yanıtını verdi.
“UKRAYNA’DA GÜVENLİK KORDONU KURMAYI ELE ALABİLİRİZ”
Putin, Ukraynalı güçlerin sınırdaki Rus bölgelerine yönelik yeni saldırılar düzenlemesi halinde Ukrayna topraklarında ‘güvenlik kordonu’ kurma olasılığını gözden geçireceklerini söyledi.
Rusya lideri, Kiev’in bu tür adımların nelere yol açacağını anlaması gerektiğini vurguladı.
“ULUSAL VEYA KÜRESEL EKONOMİYİ DOLARSIZLAŞTIRMA AMACI GÜTMÜYORUZ”
Rusya’nın ulusal veya küresel ekonomiyi dolarsızlaştırma amacı gütmediğinin altını çizen Putin, “ABD büyük bir ekonomiye sahip. Bu, Amerikan halkının marifeti ancak mevcut yönetim onların güvenini kötüye kullanıyor” ifadelerini kullandı.
“CHİRAC, ABD YÖNETİMİNİ ‘KÜLTÜRSÜZ’ OLARAK NİTELEDİ”
Eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la arasında geçen bir diyalogdan bahseden Putin, şunları söyledi: “Günün birinde Chirac’a ABD yönetiminin neden saldırgan ve bazen de dar görüşlü davrandığını sordum. Bana Rusça cevap verdi: ‘Çünkü onlar kültürsüz.'”
“ÖZEL ASKERİ HAREKATIN ARDINDAN YURTDIŞINA GİDENLERİN YARISI DÖNDÜ”
Rusya hükümetinin mütevazı hesaplamalarına göre Şubat 2022’de özel askeri harekat başladıktan sonra Rusya’dan gidenlerin yüzde 50’sinin ülkelerine döndüğünü kaydeden Putin, bu sürecin devam ettiğini ve negatiften çok pozitif olduğundan emin olduğunu ekledi.
Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Uşakov, Rusya lideri Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bir araya geldiklerinde tahıl anlaşması ve Ukrayna’daki durumu görüşeceklerini düşündüğünü söyledi. Uşakov ayrıca, Rusya’nın tahıl anlaşmasından süresi dolmasından önce çekilmesini olası görmediğini belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Yuriy Uşakov, St. Petersburg Ekonomik Forumu’ndaki açıklamaları sırasında, Rusya’nın tahıl anlaşmasından süresi dolmadan çekilmesinin mümkün olup olmadığının sorulması üstüne, “Muhtemelen hayır” yanıtını verdi.
Ukrayna tahılının ülkeden çıkarılması gibi Rusya’da üretilen tarım ürünlerinin uluslararası pazarlara ulaştırılması önündeki dolaylı kısıtlamaların da kaldırılmasını içeren tahıl anlaşmasının süresi, uzatılmaması halinde 16 Temmuz’da doluyor.
Bununla beraber Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in planlanan Türkiye ziyareti sırasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl anlaşmasını ve Ukrayna’daki durumu ele almalarını beklediğini de belirtti.
Uşakov, gazetecilerin sorusu üstüne, Putin’in Türkiye ziyareti için hazırlıkların henüz başlamadığını kaydetti.
Uşakov, Putin’in beklenen Türkiye ziyareti konusundaki sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın böyle bir davette bulunduğu doğru. Dahası, Ankara ya da İstanbul’u ziyaret etme konusunda sıranın bizde olduğu konusunda da liderler sözlü bir anlaşmaya vardılar. Ancak Rusya Devlet Başkanı’nın Türkiye ziyaretinin tarihi konusunda bir anlaşmaya varılmış değil. Bu yüzden de bu ziyaret için gerçek bir hazırlık içine girdiğimizi söyleyemem.”
SPUTNIK