Amed’de Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavıyla öğrenci alan kamuya ait 52 okuldan yüksek puanla alım yapan nitelikli ilk 10 okulda 200 öğrenci kontenjanı düşürüldü. Deprem bölgesindeki yaşanan mağduriyetin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğrenci kontenjanının yükseltileceği belirtilirken, kentin en iyi ilk 10 okulunda 200 öğrenci kontenjanının düşürülmesi tepkiye neden oldu.
Eğitim Sen Amed 1 No’lu Şube Eş Başkanı Zülküf Güneş, 3 Temmuz ile 19 Temmuz tarihleri arasında okullar yerleştirme işlemlerinin yapılacağını hatırlatarak, bu durumun düzeltilmesini istedi. MEB’in öğrenci yerleştirme kılavuzunda incelediklerinde kentte puanla öğrenci alan 52 kamu okulundan en iyi 10 okulda 200 öğrenci kontenjanın düşürüldüğünü tespit ettiklerini kaydetti. Güneş, depremin kentteki öğrencilerin sınava hazırlanmasını olumsuz etkilediğine işaret ederek, “Okul kontenjanlarının düşürülmesi bir dezavantajı daha da getirecek. Öğrenciler okullara yerleşme noktasında bir mağduriyet daha yaşayabilirler” uyarısı yaptı.
“BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ”
Kentte puanla öğrenci alan okullarda deprem nedeniyle herhangi bir hasar yaşanmadığını ama kontenjan sayısının düşürülmesine anlam veremediklerini vurgulayan Güneş, “Dolayısıyla fiziki anlamda bir etkilenme söz konusu değildir. Geçen seneki kontenjanların neden bu yıl düşürüldüğüne dair resmi makamlardan da bir açıklama alamadık. Neden düşürüldüğüne dair bir bilgimiz yok. Resmi makamlardan bir açıklama yapılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLABİLİR”
Bu durumun öğrencileri olumsuz etkileyeceğini dile getiren Güneş, kontenjanın düşürülmesi nedeniyle bu okullara gidebilecek öğrencilerin bu okullara artık gidememe durumunun meydana geldiğini dile getirdi. Güneş, “Evet, belki puanla öğrenci alan başka bir okula yerleşecekler; ama hedefledikleri okullara yerleşemeyebilir, öğrencilerimiz mağdur olabilir” diye konuştu.
“DÜZELTİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”
MEB’in bu okullara 100 ek kontenjan ayırdığını açıkladığını ifade eden Güneş, ek kontenjan sayısının düşürülen kontenjan sayısının yarısı olduğunun altını çizerek, başvuru sürecine kadar MEB ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünden kontenjan sayısını geçen yılki seviyeye çekmesini beklediklerini söyledi. Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nda (YKS) kentteki 40 bin öğrencinin çevre illere gönderilerek mağdur edildiğine işaret eden Güneş, “Benzer mağduriyetin de LGS sürecinde de yaşanmaması için, öğrencilerimizin mağdur edilmemesi için bu kontenjanların düzeltilmesini talep ediyoruz” dedi.
“SINAV SİSTEMLİ EĞİTİM SÜRECİ KRİZ ÜRETİR”
Sınav sistemli eğitim süreçlerinin gideceği yerin kriz olduğunu dile getiren Güneş, eğitim sisteminin ilgi, yetenek ve becerilere göre revize edilmesini önererek, “Bir sınav sistemine göre öğrencilerin okullara yerleştirilmesi böylesi olumsuz durumları meydana getiriyor ve getirmeye devam edecek. Bir an önce bu sistemden vazgeçilerek, öğrencilerin ilgi, beceri ve yeteneklerine göre okul üst kurumlarına yerleştirilmesine dönük bir sisteme geçilmesi gerekiyor” diye ekledi.
MA