Mardin’de (Mêrdîn) yapıların restorasyon işlemlerinde tarihi dokuya aykırı taşların kullanımının ardından bu kez kentin ara sokaklarının yenilenmesi kapsamında yapılan çalışmalarda da tarihi dokuya aykırı taş kullanımına başlandı. Mardin’in kendine özgü taşının kullanılması gereken çalışmalarda fiyatı daha düşük olan kireç taşının kullanımı dikkat çekerken, kentin sokaklarında tarihi dokuya aykırı görüntüler ortaya çıkmaya başladı. Yapılan şikayetler sonucunda İdare Mahkemesi tarafından tarihi dokuya aykırı taşların kullanılmayacağı yönündeki mahkeme kararına rağmen çalışmalar AKP’li Artuklu Belediyesi, Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile kayyım yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) sessizliğini sürdürüyor.
ASIL RENGİNİ KAYBETTİ
Tarihi sokaklarda sırasıyla “Sokak Sağlıklaştırma” adı altında yürütülen ilk çalışmalardan biri Kültür Sokak’ta gerçekleştirildi. Çalışmalar sonrası geçmişte duvarları ve yolları ile birlikte yıllardan bu yana sarı rengini koruyan sokak, asıl rengini de kaybetti. Benzer şekilde Şeyh Çabuk Cami ile Latifiye Cami arasında bulunan sokaklarda da yine aynı şekilde çalışma yürütülürken, bu bölgelerde de tarihi dokuya aykırı görüntü ortaya çıktı.
İKİ YILLIK FİRMA
“Sokak Sağlıklaştırma” adı altında gerçekleştirilen iki ihale kapsamında sürdürülen çalışmalarda kullanılan kireç taşının fiyatının daha düşük olması nedeniyle kullanıldığı belirtilirken, çalışmalar Zeyni Aydemir Sembol Mühendislik isimli firma tarafından yürütülüyor. Toplamda yaklaşık 20 milyon TL bedelle ihale edilen çalışmaların verildiği firmanın Ticaret Sicil Gazetesi’ndeki kaydı da dikkat çekiyor. 10 bin TL sermaye ile 2021 yılının Nisan ayında kurulan firma, 2022 yılında ilk işini yine AKP’li Artuklu Belediyesi’nden aldığı görüldü.
Ahmet Kanbal / MA