Agirî, sahip olduğu geniş çayır ve mera varlığıyla hayvancılığa en verişli kentlerin başında geliyor. Bu nedenle kent sakinlerinin gelir kaynağının başında hayvancılık geliyor. Ancak yem ve yakıt gibi giderlerin fiyatlarındaki artış kentin en önemli geçim kaynağını olumsuz etkiledi. Kent merkezindeki Hayvan Pazarı’nda satışlar neredeyse yarı yarıya düşmüş durumda. Ayrıca iş yapamaz hale gelen besicilerin sayısı da her yıl azalıyor. Besiciler, satışların yarı yarıya düşmesinin başlıca nedeninin iktidar politikaları olduğunu belirtti.
PAZARDA 250, MARKETTE 500 TL
Pazarda büyükbaş hayvan satarak geçimini sağlayan Mahir Demir, her geçen yıl durumun daha da kötüye gittiğine işaret etti. Hayvancılığın durumunu “bitme noktasında” sözleriyle özetleyen Demir, “Enflasyon arttıkça zamlar da geliyor. Her şeyin fiyatı 5 kat arttı. Bir torba yem 250 TL iken şuan 750 TL’dir. Saman ve arpa fiyatları da aynı şekilde artı. Girdi maliyetleri artarken, hayvan fiyatı yerinde sayıyor. Bu nedenle hayvan besicileri bu yıl zarar etti. Kasap etin kilosunu bizden 250 TL’ye alıyor, markette halka 500 TL’ye satıyor. Bu adalet mi? Bu yaşananların temel nedeni iktidarın politikalarıdır” dedi.
GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR
Besici Resul Araz, farklı ülkelerden getirilen hayvanların da piyasayı olumsuz etkilediğini vurguladı. Araz, “Girdi maliyetleri çok yüksek. Bu iktidar ne tarım ne de hayvancılık bırakıtı. Saman, arpa, yem fiyatları aldı başını gidiyor. Kurban Bayramı’nda hepimiz iflasın eşiğine geldik. Hatta Agirî’de hayvancılıkla uğraşanların yüzde 75’i iflas etti. Bir hayvanı beslemek 6 ile 7 ay gibi bir zaman alıyor. Günlük maliyeti en az 200 TL. Bu da aylık bir hayvanın maliyetini 6 bin TL’ye kadar çıkarıyor. Tarım Bakanlığı’nın bu işi çözmesi gerekir. Bu çözüm da öyle Meclis’te alkışla falan çözülecek bir durum değil” diye konuştu.
‘ÇÖZÜM ERKEN SEÇİM’
33 yıldır besicilik yaptığını söyleyen Reşit Kızılkurt, “Ülke 5’li Çete’nin eline düşmüş. Onlar istediği gibi yaşarken olan fakir halka oluyor. Geçen yıl bir inek 150 bin TL iken şuan 50 bin TL. Ben ineği 80 bin TL’ye aldım, şuan 30 bin TL’ye alıcı bulamıyorum. İhracat ve ithalat da kendi yandaşlarının elindedir. Onlar kendi adamlarını zengin ederken, bizim gibi fakir fukara da sürünüyor. Buna karşı çıkanları da tutuklayarak susturmaya çalışıyorlar. İçinde bulunduğumuz durum zulümdür. Çözüm erken seçimle iktidarın gitmesidir. Ancak o zaman bir çözüm gelir. Tek umut var o da hükümetin değişmesidir. Bir ekmek 10 TL, bir torba un bin TL’dir. Baştan sona kadar hırsızlık var. Bugüne kadar birçok büyük şirketin vergi vermediği açıklandı. Halk sürünürken neden 20 yıldır vergi almadınız?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
‘ERDOĞAN HALKI PERİŞAN ETTİ’
Besici Naci Aslan, maliyetlerden dert yandı. Aslan, “Erdoğan halkı perişan etti. Çözüm Ankara’da ve Erdoğan’ının gitmesindedir” dedi.
Bir diğer besici Hayrettin Yıldız, “Hayvan piyasası birkaç yandaşın elinde. Hayvanları önce toplu alıyorlar ve bir süre besledikten sonra kumanda mandalına basar gibi tekrar piyasaya sürüyorlar. Bunu yaptıktan sonra fiyat belirliyorlar. Bunun önünü alan da yok. Olan bize oluyor. Son 3 yıldır hayvancılıkla uğraşanlar bir bir batıyor. Arpa, yem, saman ve yoncanın fiyatı aldı başını gidiyor. Böyle giderse hayvancılığı bırakacağız” dedi.
Köyden getirdiği üç buzağını satmak için günlerdir pazara gelip gittiğini dile getiren Ali Çelik, “Kasaplara ithal et geliyor. Bizimki de ortada kalıyor ve para etmiyor. Dış ülkelerden et alındığı sürece piyasa düzelmez. Böyle giderse hayvancılık biter ve ülkede hayvancılık da tükenir. Çözüm hayvancılığı destekleme ve ithali durdurmaktan geçer” diye konuştu.
Halkın perişan bir durumda olduğunu ifade eden Mehmet Can da şunları söyledi: “Hayvanları 170 bin TL’ye aldım ancak şuan ise 130 bin TL ile 140 bin TL arasında satabiliyorum. 10 gündür bir şey satmadan boş gelip boş gidiyorum. Bir aydır piyasa tamamen durdu” dedi.
Mehmet Güleş / MA