Künye   Hakkımızda
21 Haziran 2025, Cumartesi
Politika Haber
  • GÜNDEM
  • EMEK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • KADIN
  • GENÇLİK
Tüm Haberler
Sonuç Bulunamadı
View All Result
Politika Haber
Sonuç Bulunamadı
View All Result
Anasayfa Gündem

‘Enternasyonal kadın yapısının ilk adımı NADA ile atıldı’

NADA’nın 1. Kongresi’ne katılan TJA üyesi Eylem Saruca, kadın meselesinin sınırları aşan bir özgürlük meselesi haline geldiğini belirterek, “Kadınların ortak örgütlülüğünün daha enternasyonal bir yapı haline dönüşmesi en çok tartıştığımız bir başlıktı. Enternasyonal bir yapı oluşturmak için ilk adımın NADA ile atıldığını söyleyebiliriz” dedi. 

1 Haziran 2025
‘Enternasyonal kadın yapısının ilk adımı NADA ile atıldı’
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşWhatsApp'ta Paylaş

Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA), 1. Kongresi’ni 15-17 Mayıs tarihlerinde “Kadın Devrimine Dayalı Demokratik Bir Topluma Doğru” şiarıyla Federê Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde gerçekleştirdi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın (Filistin, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus, Fas, Somali, Sudan, Yemen, Moritanya, Irak ve Kürdistan Bölgesi, Türkiye, İran, Suriye ve Afganistan) 16 ülkesinden yüzlerce kadının katıldığı kongrenin sonuç bildirgesinde, “Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye’deki Kadın Devrimi Belgesi ile Küresel Demokratik Kadın Konfederasyonu Belgesi” NADA İttifakı’nın temel referansı olarak kabul edildi.

Kongreye Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) adına katılan Eylem Saruca, konferansı ve alınan kararları değerlendirdi.

ORTAK DİRENİŞ HATTI

Kongrede coğrafyalar farklı olsa da temel sorun olan erkek-devlet şiddeti ve baskılara karşı kolektif bir mücadele zemininin ortaya çıktığını belirten Eylem Saruca, kadınlara yönelik çok yönlü şiddetin ve baskıların tartışıldığı, gündemleştirildiği ve buna karşı alternatif çözüm yolları arayışının konuşulup, tartışıldığını söyledi. Eylem Saruca, “Ataerkil sistemin savaş ve yıkım politikaları sürerken, kadınların özneleştiği ve buna karşı mücadele hattının oluşturduğu gündemlerle ilgili tartışma gerçekleşti. Kadınlar, dayanışma ağını güçlendirerek, demokratik toplumun inşasını gerçekleştirebilme politikalarını konuştu. Gerçekten güç veren bir zemindi. Kongreyi, Ortadoğulu ve Kuzey Afrikalı kadınların ortak direniş hattını büyüten ortak zemin olarak ele alıyoruz” diye belirtti.

Krizlerin temelinde erkek egemen ataerkil sistemin yer aldığı bilinciyle kongrenin gerçekleştiğini söyleyen Eylem Saruca, bu sistemin sömürgeci politikalarına karşı alternatif bir yaşamı inşa hedefinin ortaya konulduğunu vurguladı. Birçok kadının deneyim ve tecrübelerini paylaştıklarına dikkat çeken Eylem Saruca, “Bunların tamamı dile geldiğinde savaş, göç, şiddet gibi çoklu krizlerin olduğu, kadınların bunlarla muhatap olduğu zeminler olduğunu gördük. Buna karşı nasıl bir ortak mücadele hattı yürütülebilir,  yerelden ziyade evrensel çalışmaların nasıl yürütebileceği, nasıl bir evrensel ortaklıklar gerçekleştirebilir tartışıldı. Kadınlar cephesinden sistemin çöküşünü ele aldığımızda ortak bir mücadele hattının önemi daha da görünür oldu. Kadın kazanımlarına dönük saldırıların derinleştiği bir süreçten geçiyoruz. Riskleri bertaraf etme yolunun sınırları aşan kadın ittifaklarından geçtiğini gördük. Yerelden evrensele uzanan kadın ittifakları kurma, kadın öncülüğünde barış, adalet ve özgürlük mücadelesini büyütme temelli ittifaklar, ortaklıklar kurma gerçekleşebileceğini konuştuk” ifadelerini kullandı.

ORTAK BULUŞMALAR HUKUKİ ZEMİNLERİ YARATIYOR

Gerici, militarist bir sistemin hortlatıldığı bir süreçte ortak mücadelenin hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Eylem Saruca, “Nasıl ki onlar kadın kazanımlarını hedef alıp, sınır tanımıyorsa; kadın mücadele hattının da sınır tanımaması gerekiyor. Yerelden çıkıp artık evrensel ortak mücadeleye hatları oluşturulması gerekiyor. Bu ortak mücadele hattı da hem kadınlara yönelen saldırılara karşı bir savunma mekanizması hem de yeni, alternatif bir yaşam kurma ve birlikte inşa etme potansiyelini taşımalıdır. NADA, kadınlara böyle bir hat sunuyor. Bu ortak zeminin ilk adımı Ortadoğu ve Kuzey Afrikalı kadınlarla atıldı. Bölgesel ittifaklarla bu zemini güçlendirme gerçekleşiyor” diye belirtti.

NADA’nın sonuç bildirgesinde yer alan “kadınların savaş ortamında hukuki, anayasal ve güvenlik anlamında koruma, savunma mekanizmalarına sahip olması gerektiği” kararına değinen Eylem Saruca, “İttifakın anayasal ve hukuki alt zeminini oluşturmak gerekiyor. Aslında bu tarz ortak zeminlerde buluşulması, kongrelerin gerçekleştirilmesi bunun hukuki zeminlerini oluşturuyor. Böylesi bölgesel yapı ve ağlar, kadın mücadelesine gerçekten katkı sağlıyor, mücadele zeminini daha ileri seviyelere götürüyor. Çünkü ulusal çalışmalardan ziyade, uluslararası çalışmalara, enternasyonal çalışmalara götürmüş oluyor. Bir araya gelip, bilgi paylaşımı; savaş, göç, yerinden ettirme, erkek şiddetine karşı mücadelelerin paylaşılması ve ortaklaştırılması, mücadele zemininden yararlanmasına, etkilenmesine ve ona karşı alternatif yol arayışlarına götürüyor. Bu da kadınların anayasal düzlemde veya hukuki alt yapıda nasıl mücadele edeceklerinin yollarını açıyor” dedi.

3 TEMEL ADIM 

NADA İttifakı’nı uluslararası sözleşmeler ve insan hakları temelli olarak kurumsallaştırma hedefiyle 3 temel adımın planladığına dikkat çeken Eylem Saruca, bu adımları şöyle sıraladı: “Bunlardan biri, bölgesel koordinasyonlar kurulmasıydı. Bölgesel koordinasyonlarda NADA’ya üye ülkeler arasında sürekli iletişim ve ortak zeminler oluşturulabilmesi için çalışan bir koordinasyon kurulması yönünde oldu. İkincisi, hukuki dayanak CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi’dir, Birleşmiş Milletler (BM) bin 325 gibi anlaşmaların, sözleşmelerin bölgesel düzeye entegre edilebilecek küçük prototiplerinin oluşturulması ve bunun hukuki dayanak olarak yerel mücadelelerle bütünleştirilmesi hedefi konuşuldu. Üçüncüsü, eğitim ve gelişim başlığıydı. Eğitim ve gelişim başlığı da kadınların bu tarz süreçlerde bölgesel eğitim, atölye ve kampanyalar geliştirerek NADA’nın ilkelerini pratikte de somut bir örgütlenme zemini olarak gerçekleştirme hedefi.”

AĞ KURULACAK

Kadın meselesinin artık sınırları aşan bir özgürlük meselesi haline geldiğini söyleyen Eylem Saruca, “Kadın örgütleri arasında sürekli iletişim sağlanması için bir ağ kurulması planlandı. Özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika arasında bir ağ kurma hedefiyle planlama yapıldı. Bir diğeri de, deneyim ve vizyon paylaşımı gerçekleştirmek ve bunu arttırmak için ortak buluşmalar düzenlenmesine karar verildi. Bunun içinde her yıl gerçekleştirilebilirse konferans, atölyeler yapılması ve bu ortak buluşmaları çoğaltmak amacıyla online atölye ile formlar gerçekleştirilmesi planlandı. Ortak platformlarda çok dilli dijital içerikler üretilmesi ve bu içeriklerin kamuoyuyla paylaşılması planlandı. Bu da kadın hareketinin yerelden çok artık evrensele açılması ve küresel düzeyde kadın örgütlerini buluşturma hedefiyle planlandı” ifadelerini kullandı.

KADIN KONFEDERALİZMİ

Eylem Saruca, kongrenin başlıklarından biri olan “Demokratik Kadın Konfederalizmi”ne de değindi. Kadın Konfederalizmi’nin ulus, inanç ve kimlik fark etmeksizin kadınların öz örgütlülüğüne dayalı, sınırları aşan demokratik bir sistem olduğunu belirten Eylem Saruca, yıllardır dile getirilen Kadın Konfederalizmi’nin kurulması ve bunun temel ayağının oluşturulması gerektiği hususunun kongrenin başlıklardan biri olduğunu dile getirdi. Bu başlıklardan birinin öz savunma olduğunu belirten Eylem Saruca, şöyle devam etti: “Karar alma süreçlerinde kadınların bir özne olması ve tüm karar alma süreçlerinde yer almalı dedik. Bir diğeri öz savunma dedik. Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi savaş, kadına yönelik şiddet ve ataerkil topluluklarda kadınların kendilerini koruma, yaşam mücadelesini büyütme ve o kapasiteyi güçlendirme temelinde öz savunmalarını güçlendirmeleri tartışıldı. Bir diğeri de ideolojik ortaklaşma sağlanması. Ortak mücadele hattını kurarken aynı söylem, ortak dil ve zemini oluşturma… Bölgesel ve yerel mücadelenin vizyon açısından bir bütün evrensele yayılması, NADA’nın yerel yapılanmalardan çıkıp, daha evrensel bir yapı haline gelmesinin zemini üzerinden tartıştık. Kadınların ortak örgütlülüğünü, uluslararası zemine, daha enternasyonal bir yapı haline dönüşmesi en çok tartıştığımız bir başlıktı. NADA’nın birçok ülkeden kadınları bir araya getirmesi ortak mücadele zeminini göstermiş oldu. Enternasyonal bir yapı oluşturmak için belki de ilk adımın NADA ile atıldığını söyleyebiliriz.”

MA / Müjdat Can 

 

İlgili Haberler

DYO Boya işçilerine dayanışma ziyareti
Gündem

DYO Boya işçilerine dayanışma ziyareti

21 Haziran 2025
Rosatom: Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası belirlenen takvime uygun olarak ilerliyor
Gündem

Rosatom: Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası belirlenen takvime uygun olarak ilerliyor

21 Haziran 2025
‘İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin’
Gündem

‘İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin’

21 Haziran 2025
Aydın’da barış ve demokratik toplum buluşması
Gündem

Aydın’da barış ve demokratik toplum buluşması

21 Haziran 2025
İzmir’de orman yangını
Gündem

Cudi’deki yangın söndürüldü

21 Haziran 2025
‘Trump ve Harvard anlaşmaya yakın’: Filistin protestoları sonrası tarihi uzlaşma sinyali
Gündem

‘Trump ve Harvard anlaşmaya yakın’: Filistin protestoları sonrası tarihi uzlaşma sinyali

21 Haziran 2025
Politika'dan Günün Yorumu
15-16 Haziran’ın Yıldönümünde Yeni Haziranlara…
Politika'dan Yorum

15-16 Haziran’ın Yıldönümünde Yeni Haziranlara…

Politika Haber
15 Haziran 2025
Politika'dan Söyleşi
Ömer Ağın: Öcalan’ın çağrısı ile yeni bir mücadele dönemi başlamıştır
Politika'dan Söyleşi

Ömer Ağın: Öcalan’ın çağrısı ile yeni bir mücadele dönemi başlamıştır

Politika Haber
14 Mart 2025

EN SON HABERLER

DYO Boya işçilerine dayanışma ziyareti

DYO Boya işçilerine dayanışma ziyareti

21 Haziran 2025
Rosatom: Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası belirlenen takvime uygun olarak ilerliyor

Rosatom: Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşası belirlenen takvime uygun olarak ilerliyor

21 Haziran 2025
‘İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin’

‘İsrail’le tüm ilişkiler kesilsin’

21 Haziran 2025
Aydın’da barış ve demokratik toplum buluşması

Aydın’da barış ve demokratik toplum buluşması

21 Haziran 2025
İzmir’de orman yangını

Cudi’deki yangın söndürüldü

21 Haziran 2025
‘Trump ve Harvard anlaşmaya yakın’: Filistin protestoları sonrası tarihi uzlaşma sinyali

‘Trump ve Harvard anlaşmaya yakın’: Filistin protestoları sonrası tarihi uzlaşma sinyali

21 Haziran 2025
‘Barışa Giden Yol: Hafıza ve Adalet’ buluşmasında barış talebi yükseldi

‘Barışa Giden Yol: Hafıza ve Adalet’ buluşmasında barış talebi yükseldi

21 Haziran 2025
Politika Haber

© Tüm hakları saklıdır
Politika Haber'de yayımlanan yazı, haber, fotoğraf ve videoların her türlü telif hakkı Mustafa Suphi Vakfı'na aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilmeden ve link verilmeden alıntılanamaz.

Bizi Takip Edin

Kurumsal

Künye

Hakkımızda

Çerez Politikası

Gizlilik Politikası

Kullanım Koşulları

Politika Haber MA, ANKA ve SPUTNIK abonesidir.

© 2020 Politika Haber - Büyük İnsanlık İçin Politika!

Sonuç Bulunamadı
View All Result
  • Politika’dan Yorum
  • Politika’dan Söyleşi
  • Gündem
  • Emek
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Ortadoğu
  • Kadın
  • Gençlik
  • Göçmen
  • Emeklilik
  • Eğitim
  • Doğa
  • Tarih
  • Kültür
  • Sağlık
  • Teknoloji
  • Spor
  • Video Haber
  • Foto-Galeri
  • Tüm Haberler

© 2020 Politika Haber - Büyük İnsanlık İçin Politika!