Mêrdîn’de resim sanatçısı Erdal Aslan tarafından düzenlenen “Yok-Oluşturmak” sergisi dünyanın kapitalist sistem eliyle yok edilmesini ve doğanın buna karşı verdiği direnişi anlatıyor. İnsan tahakkümünün doğaya ve dünyaya zarar verdiğini söyleyen sanatçı Aslan,”Doğayı açıkçası sadece tahrip ediyoruz. Gelecek kuşaklara bir gelecek bırakmıyoruz. Distopik bir ortam yaratıyoruz” dedi.
Resim sanatçısı Erdal Arslan, “Yok-Oluşturmak” adlı sergiyle uzun yıllardır biriktirdiği eserlerini sanatseverlerin beğenisine sundu. Serginin açılışı, 20 Ekim’de tarihi Mêrdîn’de bulunan bir taş evde yapıldı. Arslan’ın kendi imkanlarıyla açılışını yaptığı sergi, herhangi bir ücret vermeden gezilebiliyor. Bir süre daha açık kalacak sergide yer alan eserlerle, yaşamın döngüsüne, kapitalist sistem içerisinde insanların aşırı tüketimine, üretim adı altında doğaya dönük gelişen saldırılara ve doğanın kendisini yeniden var etme mücadelesine dikkat çekiliyor.
SERGİNİN AMACI
Günümüzdeki tüketim çılgınlığına dikkati çeken Arslan, “Sürekli bir şeyleri kazanma arzusu ve elde etme arzusu, bu arzu ile birlikte çıkan savaşlar var. İnsanlık değerleri yok sayılarak, doğa tahrip edilerek, kültürler yok sayılarak, parazit gibi her tarafa sızılmakta maalesef” dedi. Kendisinin dağcılıkla da ilgilendiğini ve insanların ulaşmasının mümkün görünmediği yerlerin dahi büyük bir şekilde tahrip edildiğini ifade eden Arslan, “Yok-Oluşturma biraz da oradan geliyor. Bir oluşturma adı altında büyük bir yok oluşa sebep oluyor insanlık. Her tarafa mega yapılar, betonarme bloklar yapılıyor. Hiçbir şekilde doğaya bir gelişmişlik vermiyoruz. Doğayı sadece tahrip ediyoruz. Gelecek kuşaklara bir gelecek bırakmıyoruz. Distopik bir ortam yaratıyoruz. Buna duyarsız kalamadım ve bu şekilde buna ses getirmeye çalışıyorum. Bu sergiyi de küçük bir ses olsun diye açtım” diye konuştu.
‘TOPLUMA ULAŞMASI GEREKİYOR’
Arslan, Mêrdîn’de birçok kültürel etkinliğin olduğunu ancak eksikliklerin çok fazla olduğunu kaydetti. Arslan, kültürel etkinliklerde yaşanan eksiklikler üzerine kendi sergisinin yapıldığı yerin kapısına “Sergi Ücretsizdir” yazmak zorunda kaldığını söyledi. Arslan “Daha rahat, daha özgür bir şekilde gezmelerini sağlamak için böyle bir yola başvurmak, böyle bir yazı asmak zorunda kaldım. Bu biraz trajikomik bir olay. Keşke olmasaydı. Sergiler neden ücretli olur ki? Bütün topluma ulaşması gerektiğini düşünüyorum. Bunu yaparken toplumu da gözeterek yaptım” ifadelerini kullandı.
‘SANATÇILARA ALAN AÇILMALI’
Sanata gerekliği önem ve desteğin verilmemesini de eleştiren Aslan, “Umarım her alanda sanatçılara bir alan açılır, sistematik bir şekilde destek verilir. Mêrdîn’de de ne yazık ki bu konuda eksikliklerimiz var. Gidip bir yer kiralamakta açıkçası zorlanıyorum. O nedenle özel bir mekanda sergi yapmak zorunda kalıyorum. Sanatla uğraşan arkadaşlar birbirlerine destek vermek zorunda kalıyor” diye kaydetti.
Ahmet Kanbal / MA