Türkiye’nin, KDP ortaklığıyla Federe Kurdistan Bölgesi topraklarına dönük saldırıları yayılarak devam ederken, 15 Ağustos’ta Ankara ve Bağdat arasında imzalanan “güvenlik mutabakatı”nın detayları ortaya çıktı. Mutabakat metninde, isim verilmeden “yasaklı örgütler” denilmesi dikkat çekti.
Metinde iki ülke arasındaki ortak eğitim ve koordinasyon merkezinin, 2015 yılında Türk askerlerinin yerleştirildiği Başika askeri üssünde kurulmasına karar verilirken, burada da Federe Kurdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, Irak ve Türkiye’den genelkurmay başkanlarının başkanlık edeceği ortak komite kurulacak. Komitede ise, Irak Dışişleri Bakanlığı Danışmanı, Ulusal Güvenlik Danışmanı, İstihbarat Teşkilatı, Haşdi Şabi Kurulu ve Kurdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı, Türkiye’den de İçişleri Bakan Yardımcısı, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yer alacak.
İSTİHBARİ BİLGİLER ORTAK MERKEZDE
İki ülke arasındaki sınır bölgelerinde saha istihbaratı bilgi alışverişinin sağlanacağı mutabakatına varılırken, sınırda elde edilen tüm istihbari bilgiler ise yüksek komuta merkezlerine iletilecek. Mutabakatın “çerçeve” bölümünde, askeri eğitim, “terörle” mücadele, ortak sınır güvenliğinin sağlanması, istihbarat paylaşımı gibi başlıklar yer aldı.
‘YASAKLI ÖRGÜTLER’ DENİLDİ
Mutabakatın 3’üncü bölümünde ise, “yasaklı terör örgütleriyle” mücadele edilerek, bu örgütlerin bir ülkenin topraklarında diğerine karşı faaliyet göstermesini engellemeyi taahhüt ettiği belirtildi. Bu madde kapsamında ortak sınır güvenliğinin sağlanması için istihbarat paylaşımı, örgütlerin her iki ülke topraklarında faaliyet göstermesinin engellenmesi, örgütlerin silah, lojistik ve mali destek sağlanmasının önlenmesi, örgüt üyelerinin tespit edilmesi, yargılanması ve iadesinin koordine edilmesi, yasaklı örgütlerin her iki ülke topraklarında ikamet etmesinin önlenmesi yer alıyor.
ORTAK KOORDİNASYON MERKEZİ
Bu kapsamda iki taraf, Bağdat’ta bir Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi kuracak. Bu merkez, Ortak Harekat Komutanlığı’na bağlı olacak ve Irak ile Türkiye tarafından ortaklaşa yönetilecektir.
Merkezin misyonu ve faaliyetleri ise şöyle sıralandı:
– Ortak sınırda saha istihbaratı bilgi alışverişinde bulunmak.
– Operasyonel ve stratejik bilgileri her iki tarafın yüksek komuta merkezlerine iletmek.
– Ortak sınırlardaki güvenlik durumlarını izlemek ve raporlamak.
Madde 6’da yer alan gizlilik bölümünde ise, paylaşılan tüm bilgi ve belgelerin güvenli bir şekilde korunması, gizli bilgi ve belgelerin üçüncü taraflara açıklanmasının yasaklanmasını da imza altına alıyor.
MA