Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi, Tahir Elçi Konferans Salonunda “Kadına karşı şiddet ve medya” konulu panel düzenledi. Panele baro avukatları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) il örgütü ve Amed Milletvekili Sevilay Çelenk ile çok sayıda kadın katıldı. Panelin moderatörlüğünü Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatlarından Cansel Talay yaparken Sevilay Çelenk ve Amed Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi avukat Semra Balyan konuşmacı olarak katıldı.
Kısa bir konuşma yapan Cansel Talay, 25 Kasım’ı bir araya gelme ve bilincin ortaya çıkması olarak değerlendirdiğini söyledi.
‘MEDYA ŞİDDETİ SEYİRLİK HALİNE GETİRİYOR’
DEM Parti Amed Milletvekili Sevilay Çelenk, “Şiddet her türlü boyutuyla devam ediyor, gündelik adli vakalar olarak da devam ediyor. Medya ve şiddetin ilişkine bakarsak medya, şiddeti seyirlik haline getiriyor. Bu seyir meselesi içinde hepimiz çekiniyoruz medya öncesinde şiddet seyirlik değil miydi, olmadığı bir dönem var mıydı? Şiddet her zaman seyirlik bir olguydu. İnsanlar neden şiddeti seyretmeyi seviyor diye sorduğumuzda da; bugünkü medyada kabul edelim etmeyelim belli bir çekici gücü olmalı ki şiddet herkesin konusu oluyor. Narîn olayından görebiliriz bunu” dedi.
‘ŞİDDET CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR’
Avukat Semra Balyan da reelde ve dijital ortamda yaşanan şiddete değindi. Semra Balyan, “Reel ve dijital ortam ayrımını kullandığımızda kadınlara uygulanan dijital şiddetin kadınların bedensel ve ruhsal bütünlüğüne verdiği acı reelden daha az olduğu anlamına gelmiyor. Hiçbir farkı yok. İki alanda da yaşanan şiddet cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanıyor. Dijital şiddet gerçek dünyadan yaşanan şiddetten farksız değildir. Toplumda yaşadığı şiddetin devamı oluyor. Şiddet türlerinin kesişen örneklerini de görebiliyoruz. Kadınların hayatlarını ciddi bir şekilde etkileyip zarar veriyor. Kadının maruz kaldığı şiddet nedeniyle korkuya kapılması, kendini güvende hissetmemesi psikolojik olarak çok etkileniyor. Bunun ilerlemesi halinde içerik paylaşmaktan yorum yapmaktan kaçıyorlar. Buna da çevrimiçi alanlardan çekilmek olarak diyebiliriz. Bazen de dijital yollarla şiddet uygulayan fail, aynı şehirde ise şehir değiştirmeye kadar gidiyor. Bu kadın için daha ağır sonuçlar da doğurabiliyor” diyerek yaşanılanları anlattı.
Panel soru-cevap bölümü ardından sona erdi.
MA