10 Temmuz’da, İsrail ordusunun (IDF) Bilgi İşlem ve Bilgi Sistemleri Merkezi biriminin komutanı Albay Racheli Dembinsky, Tel Aviv yakınlarındaki Rishon Lezion’da düzenlenen “IDF için Bilişim” başlıklı bir konferansta konuştu. Serbestiyet’ten Bülent Şahin Erdeğer’in aktardığı, +972 Magazine’in elde ettiği ses kaydına göre, yaklaşık 100 askeri ve endüstriyel personelden oluşan bir izleyici kitlesine hitap eden Dembinsky, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarında Amazon Web Services (AWS), Google Cloud ve Microsoft Azure’un sağladığı bulut depolama ve yapay zeka hizmetlerini kullandığını açıkladı.
Dembinsky’nin sunumunda, bulut depolama hizmetlerinin, ordunun büyük miktarda veriyi dışarıda korumasına olanak tanıdığı ve özellikle operasyonel görevlerde önemli bir rol oynadığı belirtildi. Başlangıçta İHA’ların saldırı ve komuta sistemlerini de içeren bir “silah platformu” olarak tanımlanan dahili askeri sunucuları kullanan ordu, 7 Ekim’den sonra artan veri ihtiyacı nedeniyle sivil teknoloji devlerinin bulut hizmetlerine yönelmek zorunda kaldı. Dembinsky, bulut hizmetlerinin yanı sıra, yapay zeka teknolojilerinin de ordunun operasyonel etkinliğini artırdığını vurguladı.
Araştırma, İsrail ordusunun Gazze nüfusunun kitlesel gözetimi yoluyla topladığı istihbarat verilerini Amazon’un AWS sunucularında sakladığını ortaya koydu. Ayrıca, bazı bulut sağlayıcılarının Gazze savaşının başlamasından bu yana İsrail ordusuna çok sayıda yapay zeka yeteneği ve hizmeti sağladığı belirtildi. AWS’nin sağladığı geniş depolama kapasitesi sayesinde, ordunun Gazze’deki neredeyse herkes hakkında istihbarat topladığı ifade edildi.
İŞÇİLER ŞİRKETLERİNİN SOYKIRIMA DESTEĞİNİ PROTESTO ETTİ
Büyük teknoloji şirketlerinin İsrail ordusuna sağladığı destek, hem şirket içinde hem de dışında tartışmalara yol açtı. Amazon ve Google çalışanları, şirketlerinin İsrail ordusuyla olan bağlarını kesmeleri için protestolar düzenledi. Google, New York’taki ofislerinde protestoya katılan 50 çalışanını işten çıkardı. Teknoloji devlerinin çalışanları, “No Tech For Apartheid” (Apartheid İçin Teknoloji Yok) kampanyasında yıllardır örgütlenmekteydi, 7 Ekim’den sonra ise protestolar büyüdü.
SOYKIRIMDA “ÇILGIN BİR SIÇRAMA”
İsrail ordusunun üst düzey yetkilileri, sivil teknolojilere güvenmenin operasyonel etkinliklerini artırdığını belirtirken, bulut teknolojisinin gelecekte de önemli bir rol oynayacağı öngörülüyor. Microsoft Azure ve AWS’nin sağladığı yapay zeka yeteneklerinin, ordunun Gazze’deki operasyonlarını nasıl desteklediği ise dikkat çekici bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.
Ordunun Operasyonel Teknolojinin Güçlendirilmesi Bölümü’nün komutanı Tuğgeneral Yael Grossman, Mayıs ayında bir podcast’te sivil bulut teknolojilerine dayanmanın “kısa sürede çılgın bir sıçrama” yarattığını söylemişti.
HABER MERKEZİ