Amed 78’liler Araştırma Derneği üyeleri, Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nin müzeye dönüşmesi ve dönemin canlı tanıklarının fikirlerinin dikkate alınması için Yenişehir (Bajarê Nû) ilçesinde bulunan Kalender Plaza önünde bir araya gelerek, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne yürüdü. Müdürlüğe dilekçe vermek üzere yapılan yürüyüşe Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed il örgütü yöneticileri de katıldı.
“NELER OLDUĞUNU BİLMİYORUZ”
Konuya dair açıklama yapan Amed 78’liler Derneği Eşbaşkanı Ahmet Ertak, cunta döneminde en az 30 bin insanın işkenceye maruz bırakıldığını hatırlattı. Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nin müzeye dönüştürülmesi için canlı tanıkları olarak mücadele verdiklerini belirten Ertak, “Müzeye dönüşmesi için 105 bin imza topladık ve siyasi partilere verdik. 2023’te Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir toplu açılış konuşmasında ‘Keşke 35’inci koğuşun duvarların bir dili olsa da konuşsa’ dedi. Ancak duvarlar konuşmaz canlı tanıklar ise buradadır. Müzeye dönüştürülecek açıklaması ardından kapılar kapandı ve orada neler olup bittiğini bilmiyoruz. Neler olup bittiğini öğrenmek için bizler şu an Kültür İl Müdürlüğüne dilekçe vereceğiz” dedi.
Dönemin tanığı olan dernek üyesi Gani Alkan da “Cezaevi müze olacaksa içeriğine uygun olmalıdır. Ancak duyduğumuz duyumlara göre etnografya ve anı müzesi olacak. Bu neyin anısı olacak acaba. Bize işkence yaşatanların anısı mı olacak? Cezaevinin içeriğine uygun bir şekilde müze olması tarihi bir sorumluluktur” diye konuştu.
Konuşmaların ardından dönemin tanıkları, Kültür Merkezi ve Müze Projesi için oluşturulacak Danışma Kurulu’nda yer almak için hazırladıkları dilekçeleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü aracılığıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdi.
MA