İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada basın özgürlüğüne, ifade özgürlüğüne ve çalışan ya da işsiz bırakılmış tüm gazetecilere yönelik baskılara son verilmesi çağrısında bulunuldu.
BASKI, TEHDİT, SURUŞTURMA
Halkın gerçekleri öğrenmesinin teminatı olan basın özgürlüğünün demokrasinin olmazsa olmazı olarak tanımlandığı belirtilen açıklamada, “Türkiye’de gazeteciler, güvencesiz çalışma koşulları nedeniyle işsizlik, ekonomik zorluklar ve bunun yanında yazıları ve yaptıkları haberler nedeniyle sansür, baskı, tehdit, soruşturma, ceza ve tutuklama kıskacında yaşamaya zorlanıyorlar ve işlerini yapmaları engelleniyor” denildi.
YAKLAŞIK 67 GAZETECİ HAPİSTE
Açıklamanın devamında Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) hazırladığı gazetecilerin temel sorunları şu şekilde sıralandı:
“* Türkiye Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 154’üncü sırada.
* Yaklaşık 67 gazeteci gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hapiste.
* Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı Temmuz 2020 istatistiklerine göre ‘Basın, yayın ve gazetecilik’ iş kolundaki toplam kayıtlı çalışan sayısı 86,505; basın yayın ve gazetecilik iş kolundaki toplam sendikalaşma oranı ise yüzde 7,87’dir.
* Basın sektöründeki işsizlik genel işsizlik ortalamasının yaklaşık iki katı ve sendikasız ve güvencesiz çalışma oranı yüzde 90 civarında.
* Son yıllarda dile getirilen aktif basın ve medya organlarının yüzde 96’ya yakınının iktidar tarafından kontrol altında tutulduğu tespiti, sosyal medyayı baskı altına alan yasanın çıkarılması ile basın ve ifade özgürlüğü aleyhine aşılmış oldu.
* 2020 yılında küresel bir krize dönüşen pandemi de tüm çalışanları olduğu gibi basın emekçilerini olumsuz etkiledi ve çalışma haklarında büyük hak gasplarına neden oldu. RSF raporuna göre dünya çapında 130’u aşkın gazeteci sırf koronavirüs pandemisiyle ilgili yaptığı haberler nedeniyle keyfi bir şekilde tutuklandı.”
‘KATLEDİLEN GAZETECİLERİ ANIYORUZ’
Açıklamanın devamında, “Musa Anter’den Ferhat Tepe’ye Uğur Mumcu’ya, Metin Göktepe’den Hrant Dink’e, katledilen, kaybedilen tüm gazetecileri saygıyla bir kez daha anarken, tüm zorluklarına rağmen otoriteye biat etmeden özgür basın faaliyeti sürdürmeye gayret eden gazetecilerin ‘Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. Ülkeyi yönetenleri basın özgürlüğüne ve gazetecilere yönelik baskılara derhal son verilmesi noktasında uyarıyoruz” ifadelerine yer verildi.
MA